Sabor u petak o rebalansu proračuna za ovu godinu

Vijesti 03. stu 202221:20 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Sabor će u petak glasovati o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu kojim se ukupni prihodi povećavaju za 758,2 milijuna kuna - na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna.

Sukladno tome očekuje se da će proračun zabilježiti manjak od 12,9 milijardi kuna ili 2,7 posto BDP-a.

Saborska oporba je u raspravi izrazila nezadovoljstvo predloženim rebalansom državnog proračuna, tvrdeći kako on pokazuje da “Vlada koristi inflaciju da bi punila proračun, a da građanima daje mrvice”. HDZ je takve teze odbacio i istaknuo da Vlada racionalno upravlja financijama.

VEZANA VIJEST

Vladini predstavnici su odbili i sve amandmane koje je oporba podnijela na rebalans proračuna za ovu godinu, među kojima i one Mostovih Mire Bulja i Nikole Grmoje o vaučerima za električnu energiju i o naknadama za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima.

Zastupnici će, među inim, glasovati i o razrješenju predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijela Žambokija na osobni zahtjev, te člana Vijeća Dalibora Pudića zbog isteka mandata. Taj prijedlog Vlade podržali su vladajući i oporba koji su podsjetili na zaključak saborskog Odbora za gospodarstvo kojim je zatražena odgovornost kompletnog Upravnog vijeća HERA-e zbog uloge te agencije u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki ključnoj u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

Prije glasovanja u podne zastupnici će iznijeti stajališta na slobodne teme.

Nakon glasovanja zastupnici odlaze na jednotjednu stanku, a u saborske klupe vraćaju se u utorak, 15. studenoga, s obzirom na to da je u petak Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Nova sjednica trajat će do zimske stanke 15. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!