Sada se znaju imena kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Što slijedi?

Vijesti 05. sij 202409:45 0 komentara
Boris Scitar/PIXSELL

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) danas je i službeno objavilo imena kandidata za glavnog državnog odvjetnika. To su: Nikša Wagner, zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, odvjetnik Mladen Dragičević, Emilijo Kalabrić, zamjenik glavne državno odvjetnice i Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda RH.

Iako su sada poznata imena, procedura koju je DOV pokrenuo raspisavši javni poziv za funkciju šefa Državnog odvjetništva RH (DORH) još nije završena. Naime, valjanost kandidatura DOV će provjeriti na svojoj sjednici koja se očekuje idući tjedan. Tek nakon toga imena kandidata koji ispunjavaju uvjete bit će poslana Vladi RH.

Mišljenje Odbora za pravosuđe

Nakon toga, Vlada RH ima rok od osam dana da o kandidatima zatraži mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora. Riječ je o Odboru za pravosuđe kojeg u ovom trenutku vodi SDP-ov Mišel Jakšić, no HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju većinu.

Kada Odbor za pravosuđe da mišljenje, Vlada RH ima rok od 15 dana da odabere kandidata kojeg će predložiti za šefa DORH-a i njegovo ime pošalje Saboru na glasovanje. U slučaju da nitko ne bude predložen javni natječaj se poništava, te novi javni poziv DOV mora raspisati u roku od osam dana.

Je li Turudić sve dogovorio?

U ovih proteklih mjesec dana dok je trajao natječaj proširio se zaključak da se Ivan Turudić ne bi javio na njega da nije već sve dogovorio s HDZ-om. Naime, ovaj sudac Visokog kaznenog suda već je jednom isticao svoje ambicije da postane predsjednika Vrhovnog suda RH, ali je u zadnji čas od toga odustao. Bilo je to u mandatu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Turudić je želio biti i predsjednik Visokog kaznenog suda, ali ga Državno sudbeno vijeće za tu funkciju nije odabralo. Sada pak cilja na čelo DORH-a.

Tko pregledava kandidature?

Inače, u ovom trenutku njegova i ostale kandidature nalaze se u rukama članova DOV-a kojeg vodi Željka Mostečak. Ona je zamjenica glavne državne odvjetnice i trenutno obnaša dužnost ravnateljice USKOK-a.

Zamjenik predsjednice je izvanredni profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku dr. sc. Ante Novokmet, dok su članovi: izvanredni profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Marin Bonačić, Miroslav Dasović, zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, Jozo Jurčević, zamjenik glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, Maja Krahulec, zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola, zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, Silvia Lončar, zamjenica u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Živko Slijepčević, zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, te Andrea Šurina Marton, zamjenica glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske.

Uvjeti za šefa DORH-a

Oni će, dakle, pregledati valjanost kandidatura. Javljali smo već da kandidat osim što mora biti hrvatski državljanin mora imati položen pravosudni ispit.

U pravosudnim tijelima mora imati najmanje 15 godina staža ili pak mora imati 15 godina iskustva kao odvjetnik, javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje petnaest godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.
Mogli su se javiti i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom koji imaju najmanje dvadeset godina radnog iskustva i koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Za to sve moraju priložiti i valjane dokumente, kao i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Nužno se i da napišu program rada, te da daju suglasnost za sigurnosnu provjeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!