Scenaristica otkrila: Odbrusila sam Mataniću na gnjusne poruke, a onda sam maknuta s projekta

Vijesti 10. tra 202418:08 0 komentara
Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatska spisateljica i scenaristica Koraljka Meštrović, jedna od autorica serije "Počivali u miru", koja je radila i na "Bitangama i princezama", "Bibinom svijetu" i drugim projektima, na društvenoj mreži LinkedIn pridružila se optužbama protiv redatelja Dalibora Matanića opisavši svoje iskustvo dok su radili zajedno.

“Kao netko tko je s Daliborom Matanićem radio kao scenarist na filmu i kao netko tko je od njega dobio poruku seksualnog sadržaja, htjela bih se pridružiti i pohvaliti kolegice koje su imale hrabrosti, integriteta i snage da razotkriju Matanićevo gnjusno ponašanje koje je trajalo desetljećima”, napisala je Koraljka Meštrović te opisala i detalje poruke:

“Poruka je glasila – ‘hoćeš li mi po******, lijepa mamice?’ Odgovorila sam mu da krene na tečaj joge i napravi to sam. Nakon toga sam maknuta s projekta na kojem sam radila iz razloga koji mi nikad do kraja nisu objašnjeni. Pravi razlog sam doznala tek nedavno u vrijeme regionalne verzije pokreta #metoo, #nisamtražila.

Premda mi je žao što nisam reagirala ranije (dok sam pohađala filmsku radionicu u SAD-u, vidjela sam Matanića kako se ljubi s maloljetnicom, djevojčicom starom 14 godina, a on je tad bio u dvadesetima), žalosno očita činjenica jest da mi nitko ne bi vjerovao i da me nitko ne bi shvatio ozbiljno jer je zadnja dva desetljeća Matanić slovio kao ugledni i hvaljeni hrvatski redatelj.

Premda negiraju i peru ruke usred skandala, doista ne vjerujem da neki kolege, produkcijske kuće te filmske i TV institucije tvrde da nisu imali pojma što se događa vezano uz seksualno uznemiravanje i zlouporabu droga.

Osobno, osjećam golemo olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što sve žene, koje su trpjele Matanićevo uznemirujuće i ponižavajuće seksualno iskorištavanje, doduše sa zakašnjenjem, vraćaju svoje dostojanstvo, moralnu satisfakciju i barem neki oblik odmazde. Bravo, djevojke!”

Podsjetimo, nakon objave Večernjeg lista da je redatelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se oglasio na Facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje te je dodao da se liječi. Dramska akademija objavila je da prekida suradnju s njim, a Društvo filmskih djelatnika čeka prijave kako bi se pokrenuo stegovni postupak. Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u tom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!