Sestre i tehničari: O Plenkoviću i Berošu ovisi hoće li naš prosvjed biti miran

Vijesti 26. tra 202321:36 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara odlučio je da ide u prosvjed. Tim povodom u N1 Newsnightu gostovali su članica Glavnog vijeća sindikata Mihela Pašalić Androić i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak. Sutra će tijela njegovog sindikata također odlučiti što dalje.

Objasnila je koji su argumenti prevladali u odluku da se ipak ide u prosvjed: “Argumenti da medicinske sestre nisu dovoljno vrednovane svojom plaćom za razliku od doprinosa koji daju liječenju bolesnika. One su nositeljice zdravstvene njege. Smatramo da naš doprinos nije njegovan ni prepoznat već dugi niz godina. Nikad se ne pristupa dovoljno ozbiljno našem statusu i našem pravu na dostojan život”, kaže Pašalić Androić.

Kaže da nije bilo dodatne komunikacije s Vladom ili Ministarstvom, no nada se da će ih “doživjeti” i da će se pozabaviti pitanjem njihovih plaća.

“Broj sestara je nedovoljan u sustavu, radnici su iscrpljeni, sestre su bolesne i odlaze iz sustava u druge djelatnosti jer su nedovoljno cijenjenje”, ističe Androić Pašalić.

Kaže da postoji šansa da ne dođe do prosvjeda ako se održe željeni sastanci s Vladom i Ministarstvom, ali dodaje sljedeće: “Naši se sastanci uvijek odgađaju. Naši zahtjevi se uvijek ignoriraju. Smatramo da smo u usporedbi s drugim djelatnicima u zdravstvenom sustavu degradirane i profesionalno diskriminirane. Nas se ne vrednuje na način na koji bi trebalo. Naša srednja stručna sprema traje pet godina. Mi imamo medicinske sestre koje rade u sustavu i imaju manju plaću od nekih koje rade sa srednjom stručnom spremom ili možda čak trogodišnjom školom. Sestre su te koje su uvijek u liječenju, dijagnostici i zdravstvenoj skrbi”.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Topolnjak kaže: “Zajedno smo razgovarali o tome da zajedno idemo u prosvjedne aktivnosti. Očekujem sutra da također krenemo u, za sada, mirne prosvjede, a hoće li oni biti drugačiji to ovisi o Viliju Berošu i Andreju Plenkoviću. Očekujemo da će nas pozvati na razgovor i da će nam ministar Beroš dati odgovor. Pretpostavljam da će naša tijela sutra donijeti odluku. Smatramo da smo potplaćeni, a tu se osim medicinskih sestara radi i o laborantima, fizioterapoeutima, radnim terapeutima i inženjerima medicinske radiologije koji bi svi samo trebali dobiti povećanje od 3 posto i do 5,08 posto na koeficijent. Da ne govorim o nezdravstvenim radnicima koje ova uredba nije prepoznala i oni ne bi ništa dobili. Mi moramo ukazati predsjendiku Vlade RH da u sustavu postoje i drugi radnici osim liječnika. Jedni bez drugih u sustavu ne mogu raditi i sustav ne može funkcionirati bez nas. Svi smo mi zajedno potrebni pacijentima”.

Androić Pašalić objašnjava koji bi zahtjevi morali biti ispunjeni da bi se spriječio prosvjed: “Ministar Beroš bi trebao predložiti povećanje plaća za medicinske sestre na svim razinama zdravstvenog sustava od srednje, više i visoke barem za 10%”. Dodaje da postoji prostor za pregovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!