Sindikati odgovorili Tomaševiću: Nećemo snositi troškove štrajka

Vijesti 25. sij 202312:57 2 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednici SSSH Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković odbacili su u srijedu poruku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da troškove nezakonitog štrajka radnika Čistoće trebaju snositi sindikati, istaknuvši da sindikati nisu ni organizirali štrajk.

Nakon što je Tomislav Tomašević najavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno, Mladen Novosel je izjavio Hini da sindikat nije organizirao prekid rada, već je pokušao pomoći radnicima i usmjeriti ih, jer ne može otići iz tvrtke i napustiti radnike.

“Kao predsjednik udruge više sindikalne razine rekao sam radnicima da se neka pravila moraju poštovati, u potpunosti shvaćajući njihov problem”, kaže Novosel.

Ustvrdio je kako je prekid rada rezultat ignoriranja radničkih zahtjeva u proteklih šest – sedam mjeseci, a ne godina, kako tvrdi gradonačelnik.

Dodao je kako je predsjednik Sindikata komunalnih djelatnosti Zdravko Stoilković u desetak navrata tražio od Uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika da pokušaju riješiti probleme u Čistoći, no oni su to odbijali. Radnici su “pukli” nakon otkaza njihovim kolegama, tvrdi Novosel.

“Kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat”

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković odbacio je Tomaševićevu izjavu o plaćanju troškova štrajka kao netočnu. Pojasnio da sindikati snose troškove štrajka, odnosno plaća radnika, kada ga organiziraju na nezakonit način, no kada radnici sami odluče obustaviti rad, što tu može sindikat. Ustvrdio je kako je “okidač” za obustavu rada u Čistoći bio otkaz trojici radnika, a radnici su uz njihovo vraćanje na posao tražili i rješavanje drugih problema. No, s obzirom da su spontano prekinuli rad nisu odmah imali definirane zahtjeve.

Nakon što su definirali zahtjeve u utorak ujutro su ih predali predsjedniku Uprave Holdinga pa se od prvog dana prosvjeda znalo da vraćanje radnika koji su dobili otkaz nije jedini zahtjev, tvrdi Iveković. Predali su 11 zahtjeva, Uprava je odgovorila na pet, a ostalih šest joj nije prihvatljivo, no o njima se može pregovarati. Radnici su potom zatražili povećanje koeficijenata – 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima, pa su spremni nastaviti rad, dodao je.

Tomašević govori neistine da radnici postavljaju ultimatum i traže sve, istaknuo je Iveković dodavši kako su u Čistoći u tijeku konzultativni sastanci, a prekid rada prolazi bez incidenata.

Radnici Čistoće obustavili su rad u ponedjeljak u ujutro solidarizirajući se  s trojicom kolega koji su dobili izvanredni otkaz zbog povrede radne dužnosti, no u utorak su osim traženja da im se ukine odluka o otkazu, koju je uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila, iznijeli 11 novih zahtjeva vezanih uz povećanje plaća i materijalnih prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.