Škare Ožbolt: “Svako približavanje HDZ-u znači približavanje Suncu od kojeg nestaješ, topiš se”

Vijesti 24. tra 202408:52 1 komentar

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirala plan oporbe da se konstituira Sabor kako bi se poništilo imenovanje Ivana Turudića.

Škare Ožbolt tvrdi da saborska većina ne može jer je on imenovan od strane Sabora. “Njegov postupak razriješena može ići samo kako je propisano zakonom. On nije stupio dužnost, ali je već imenovan”, rekla je.

Sama činjenica da ovog trenutka imate dva državna odvjetnica, i da je je dan od njih i sudac i prima sudsku plaću, to Ustavni sud ne zanima”, dodala je.

O ukidanju lex AP-a kaže da je saborski poslovnik vrlo jasan. “Zna se kako se zakoni donose i mijenjaju i tu je potrebna inicijativa od strane vlade ili određenih skupina saborskih zastupnika i koje opet mora ići na mišljenje vlade. Vi nikako ne možete izbjeći ovu tehničku vladu. Po meni, ne možete konstituirati saborsku većinu i njome stvarati situacija koje trebaju dođi iz vlade. Ne može Sabor preuzimati ulogu vlade. To je hibridna situacija koja je bila stvorena izvan konteksta, kao što je ova odluka Ustavnog suda i izbor glavnog državnog odvjetnika”, istaknula je

Smatra da je trenutna pozicija u pregovorima zanimljiva i apsurdna. “Kakav god dogovor se postigao, nitko nema zrelosti formiranje nekakve vlade nacionalnog jedinstva. Druga opcija je ići s HDZ-om, a svako približavanje HDZ-u znači približavanje Suncu od kojeg nestaješ, topiš se”, navela je Škare Ožbolt.

Istaknula je i da imamo apsurd u državi da stranke koje su pravomoćno presuđene normalno funkcioniraju i čak su i na vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare