Škole će dobiti 2,8 milijuna brzih testova

Vijesti 27. sij 202210:091 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će školama proslijediti obavijesti o planu testiranja učenika osnovnih i srednjih škola, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ideji da se učenici testiraju jednom tjedno kod kuće, konkretno ponedjeljkom prije nastave, prethodit će distribucija oko 2,8 milijuna testova (mjesečna zaliha) na adrese 1300 matičnih i oko 1100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja, učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u bilježnicama, uz naznaku “negativan test”, kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

U Hrvatskoj je oko 450 tisuća učenika, što znači da je za provedbu testiranja četiri puta mjesečno potrebno oko 1,8 milijuna testova. Ipak, plan je osigurati zalihu od milijun testova mjesečno, za slučajeve pojave pozitivnog učenika u razredu u drugoj polovici tjedna.

Tada bi se, objašnjavaju u Ministarstvu, učenici ponovo testirali, s ciljem da negativni ostanu na nastavi. Plan bi se ukratko sveo na to da zdravi idu u škole, a bolesni ostaju kod kuće.

Trenutno se procjenjuje da je oko 30.000 učenika u samoizolaciji. Datum početka mjere još nije poznat zbog logističkih problema. Prvi je, potvrđuje glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, nabava testova.

“Cilj vlade je da se u samotestiranja djece krene što prije, i to iz više razloga. Prvo je da se zaražena djeca odmah izdvoje iz kolektiva te da preostali učenici ne moraju u samoizolaciju, odnosno da se one svedu na minimum”, kaže izvor iz vlade.

Navodi da sama distribucija ne bi trebala biti problematična. Testovi će iz robnih zaliha, kažu nam, uz pomoć HZJZ-a, biti distribuirani lokalnim zavodima, odakle bi ih preuzele škole. U toj varijanti ne bi trebalo biti problema niti za udaljena mjesta, odnosno otoke, jer nije riječ o kvarljivoj robi ili osjetljivom materijalu poput cjepiva, čija je distribucija ipak teža.

U školama zasad izražavaju skepsu prema samotestiranju učenika, pišu novinari Jutarnjeg lista Ivana Krnić, Mirela Lilek i Robert Bajruši.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar