Slavonci vode bitku s komarcima, a Osijek ima “revolucionarnu” ideju: “Veći su”

Vijesti 18. svi 202307:25 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL / Ilustracija

Dok velik dio zemlje vodi bitku s poplavama, u Slavoniji imaju drugih briga, a to je najezda komaraca.

Stvar je otišla toliko daleko da je Grad Osijek zatražio dozvolu za tretman iznad “tvornice” komaraca – Kopačkog Rita, piše Dnevnik.hr.

“Uđeš u bašću, ne možeš raditi ništa. Komarci pojedoše. Jučer sam probao kositi, navečer oko 17 sati. Nisam mogao od njih, lete u oči, u usta. Jednostavno nisam mogao, morao sam prestati”, kaže Dragoljub.

Pune su i prostorije Udruge Mogu za terapijsko jahanje. Njihove životinje ne mogu se obraniti od krvopija. “Životinje konkretno u plikovima. Čak bježe s paše kad ih pustimo koliko ih napadaju. Pokušavaju nešto napravit s repom i grivom, čak ih špricamo s kojekakvim sredstvima, no nisu učinkovita”, rekla je predsjednica Udruge Marijana Koprivnjak.

Da sredstva nisu učinkovita, ističe i otac Ivan. Kaže, ni igra u podne za djecu nije bezbrižna. “Imam osjećaj da su veći, više nema ono u podne ih nema, budu ujutro i navečer. Sad je to tijekom dana”, rekao je i dodao da šetnje kraj Drave ne dolaze u obzir.

Invaziju komaraca donijeli su visoki vodostaji Drave i Dunava. “Brojnosti su najveće u Kopačkom ritu. To je oko 13 tisuća komaraca u klopci. Idući je Sarvaš s pet tisuća komaraca. Oni još nisu svi doletjeli, očekujemo da će se broj i dalje povećavati”, rekao je Hrvoje Bekina iz NZZJZ-a.

I u sezoni oboriti rekord iz 2021. kad je brojnost komaraca iznosila 45 tisuća u klopci. Kako bi ih zaustavili Grad Osijek prvi put nakon Hrvatske samostalnosti postigao je dogovor s općinama iz kojih najviše komarci dolaze u grad. Zajedničkim sredstvima idu u borbu.

“Vjerujem, onako ugrubo, da ćemo raspolagati ove godine s više od milijun i pola eura za borbu protiv komaraca”, rekao je Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka.

Najveći problem, kažu, stvara im tvornica komaraca – Kopački rit, ali i za to traže rješenje. “Već smo poslali sve dopise za dozvolu larvicidnog tretiranja rubnih dijelova Kopačkog rita. Dakle, to je nužno za učinkovitu borbu protiv komaraca”, dodao je dogradonačelnik.

U tretiranja kreću već sutra, a sukladno prognozi za vikend počinju i aviotretmani iznad cijelog grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!