Slovenija izravno naručila Paxlovid od Pfizera. Što čeka Hrvatska?

Vijesti 02. ruj 202220:083 komentara
Izvor: REUTERS/Brian Snyder/Illustration/File Photo

Lijeka Paxlovid za covid u Hrvatskoj nema i ne zna se hoće li ga uskoro uopće biti. Ministar zdravstva uporno tvrdi da ga treba nabaviti na razini Europske komisije što je očito dug postupak. U međuvremenu 19 zemalja članica odlučio je lijek nabaviti izravno od proizvođača. Među njima i Slovenija. Paxlovid je možda mogao spasiti život novinara Vladimira Matijanića, a očito i još neke živote. Od covida je i danas preminulo 12 osoba.

Ovo je jedna od 15-ak slovenskih ljekarni u koju će slijedećih dana iz skladišta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stići Paxlovid, lijek za covid.

vezana vijest

“Pretpostavljamo, jer je ova ljekarna dežurna i dostupna velikom broju ljudi. Ne mogu reći da među pacijentima vlada zainteresiranost, nisu se raspitivali ovih dana”, kaže Teja Germovnik iz Gorenjske lekarne.

To i ne čudi, jer lijek koji je za kućnu uporebu i sprječava komplikacije propisat će liječnici i to posebno oprezno s obzirom na moguće nuspojave u kombinaciji s drugim lijekovima.

“Propisivat će se pacijentima kod kojih postoji veći rizik poput starijih, kroničnih bolesnika i pacijenata s težim bolestima”, objašnjava Darja Potočnik Benčić iz Slovenske ljekarničke komore.

Slovenija sada raspolaže s tisuću kutija, naručit će u drugoj fazi još pet tisuća.

“Kad smo planirali količine očekivali smo da ćemo u kolovozu i rujnu imati pad broja zaraza. To se nije dogodilo, broj zaraza ne pada, ali lijek je moguće naručiti i ako bude potrebno to ćemo i napraviti”, rekla je Tatjana Lejko Zupanc iz Klinike za infektologiju UKC Ljubljana.

Slovenija je jedna od 19 zemalja Unije koja je Paxlovid nabavila u izravno od Pfizera, ne čekajući kraj pregovora koje za cijelu Uniju vodi Europska komisija.

“Vjerojatno zato što je to dugo trajalo i zato što su i mnoge druge zemlje same bilateralno počele naručivati lijek. Ne znamo kada će dogovor na razini Unije biti potpisan, a lijek nam je potreban zbog ovakve epidemiološke situacije”, navodi Tatjana Lejko Zupanc iz Klinike za infektologiju UKC Ljubljana.

Istovremeno, Paxlovida u Hrvatskoj još nema o čemu se posebno počelo pričati nakon smrti novinara Vladimira Matijanića kojem je prije rečeno da lijekova nema, a u bolnicu nije primljen.

Ministar Vili Beroš zagovara zajednički pristup i nabavu na razini Europske komisije koja već dugo traje, jer tvrdi: “To je bolje, što zbog sigurnosti lijekova što zbog drugih faktora”.

“Jednako tako su se pokazala važna jamstva u isporukama, a nisu zanemarivi ni financijski učinci velikih količina nabave, kao i sve druge prednosti kada s dobavljačem pregovara i ugovara strana koja zastupa više stotina milijuna građana. Pritom sagledavamo i ostale mogućnosti nabave te ne zatvaramo vrata bilateralnim pregovorim”, odgovorili su iz Ministarstva zdravstva.

Pregovori s Pfizerom

Hrvatska pregovara s Pfizerom, no i to već traje nekoliko mjeseci, a pomaka nema. Beroš je ranije govorio da nije istina da ima narudžbenicu na stolu koju ne želi potpisati, a ni jedna strana ne otkriva gdje je zapelo.

“U vezi bilateralnih ugovora o nabavi antivirusnog lijeka Paxlovid smo u razgovorima s vladama diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. Naš cilj je isporučiti ovu oralnu terapiju što je prije moguće i po pristupačnoj cijeni, podložno regulatornom odobrenju zemlje. Pojedinosti naših razgovora su povjerljive”, navode iz Pfizera.

Sve strane, pa tako i Europska komisija koja nije htjela odgovoriti na naše upite, koriste kako bi izbjegla odgovore na pitanja: Zašto lijek koji nije magičan, ali može pomoći smanjenju hospitalizacija – još mnogima, pa tako i Hrvatskoj – nije dostupan?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar