Služena božićna liturgija u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Vijesti 07. sij 202413:39
Josip Regovic/PIXSELL

Božićnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru održao je u nedjelju u Zagrebu episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo, a pročitana je i poruka patrijarha Porfirija u kojoj se ističe važnost djetinjstva i djeteta u čijem se liku Bog spustio na zemlju.

Na božićnoj liturgiji u hramu Preobraženja Gospodnjeg, na kojoj su se okupili vjernici iz Zagreba i okolice, episkop Kirilo poručio je da je čovjek most između vidljivog i nevidljivog svijeta te pozvao vjernike na širenje mira i ljubavi prema bližnjemu.

Protojerej-stavrofor Duško Spasojević pročitao je vjernicima Božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija, u kojoj se osvrnuo na važnost djetinjstva, poručivši da u svakome od nas do kraja ovozemaljskog života živi dijete.

“Otkrivenje Božje upućeno je upravo djetetu u nama”, istaknuto je u poslanici uz čestitku “Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”.

Poručio je da je dijete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, a da je Isus po svojoj ljudskoj prirodi također bio bespomoćan. “On nije došao na svijet da gospodari, nego da bude svima sluga i da sebe žrtvuje za život i spasenje svijeta. On ne želi da ga se bojimo, ulazi u naša srca i osvaja ih, ali ne strahom, ne dokazima svoje božanske moći, već isključivo ljubavlju”, istaknuo je.

Porfirije je u poslanici upozorio da se danas u svijetu, bez grižnje savjesti, ubijaju deseci tisuća djece. “Nije važno čija su to djeca, palestinska, židovska, arapska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima, i srpska djeca. Samim tim što su djeca, ona pripadaju gospodaru, ali i svima nama”, poručio je.

Dodao je i da su odrasli uspjeli stvoriti društvo u kojemu je sve više i djece nasilnika, djece zločinaca, o čemu dovoljno govori primjer škole Vladislav Ribnikar u Beogradu te je sve pozvao na pokajničku molitvu za djecu.

Episkop Kiril predvodio je misu zajedno s više svećenika i đakona, uz pjesmu zbora crkve Preobraženja Gospodnjeg.

Božićna liturgija u crkvi svetog Nikole u Karlovcu

Božićnu liturgiju Eparhije gornjokarlovačke u crkvi svetog Nikole predvodio je episkop Gerasim Popović, a božićnu poslanicu pročitao je jerej Saša Lončina.

Pravoslavci čine pet posto stanovništva grada Karlovca, Eparhija gornjokarlovačka najveća je na području Hrvatske, a obuhvaća Liku, Baniju/Banovinu, Kordun, Gorski kotar, Hrvatsko primorje, dvije istarske parohije i Marindola u Sloveniji.

U subotu navečer održana je liturgija prigodom koje je vjernicima dijeljen badnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.