Split rješava problem pitke vode, dobio je dozvolu za gradnju pročistača

Vijesti 16. tra 202121:21 0 komentara
čaša vode, voda, čaša
Foto: Pixabay

Vodovod i kanalizacija (VIK) Split dobio je lokacijsku dozvolu za gradnju pročistača pitke vode na izvorištu Jadra, vrijednog više od 133 milijuna kuna, priopćeno je u petak iz tog poduzeća.

Pročistač pitke vode je namijenjen  za oko 400 tisuća stanovnika 13 općina i gradova šireg splitskog područja. To su gradovi;  Split, Solin, Kaštela i Trogir, te općine Podstrana, Marina, Okrug, Seget, Klis, Muć, Dugopolje, Lećevica i Šolta, izvijestili su iz VIK-a.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, nakon provedene procedure, izdalo je Vodovodu i kanalizaciji Split (VIK) lokacijsku dozvolu za gradnju pročistača – uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju na izvorištu rijeke Jadro kod Solina.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, gradnju pročistača, strateškog infrastrukturnog projekta Vodovoda i kanalizacije Split ukupne investicijske vrijednosti 133.570.000 kuna, sufinancirat će Hrvatske vode u iznosu od većem od  93 milijuna kuna ili 70 posto, a ostatak VIK putem Europske banke za obnovu i razvitak  (EBRD-a) u iznosu većem od od 40 milijuna kuna.

Iz VIK-a Split su rekli kako je u ovoj godini već je raspisan javni natječaj za nadzor radova te se planira raspisivanje javnog natječaja za izgradnju samog pročistača, a završetak infrastrukturne građevine pročistača očekuje se u roku od najkasnije dvije godine od početka radova.

Ovim pročistačem, kako je obrazloženo, zadovoljit će se standardi propisani direktivama EU o dozvoljenim parametrima mutnoće vode koji sada u Splitu iznose 4 NTU, a u budućnosti će biti svega 0,5 NTU, navodi se u priopćenju.

Iz VIK-a podsjećaju da je odluku o potrebi izgradnje pročistača donio je predsjednik Skupštine Vodovoda i kanalizacije Split Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita,

Izgradnjom pročistača na Jadru Splićani će se riješiti višegodišnjeg problema, zamućene vode nakon obilnijih kiša; njezina prokuhavanja te kupovine flaširane vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!