Sportski medij analizirao situacije za penale. Hrvatska je imala dvije sporne

Svijet 17. pro 202220:16 1 komentar
REUTERS/Molly Darlington

Sportski medij ESPN analizirao je sporne situacije od početka prvenstva u Kataru, a koje su rezultirale ili trebale rezultirati najstrožom kaznom - jeanaestercem. Prema njihovoj analizi, Hrvatska je imala dvije sporne situacije.

Hrvatska 2-1 Maroko

ESPN je analizirao je li start nad Joškom Gvardiolom u 75. minuti trebao biti kažnjen udarcem s bijele točke. U toj situaciji Gvardiol se našao ispred Marokanca Amrabata u kaznenom prostoru i činilo se kao da je hrvatski branič srušen prekršajem. No, katarski sudac Abdulrahman Al-Jassim odmahnuo je rukama, poručujući da nema ništa od jedanaesterca.

PROČITAJTE JOŠ

Je li Hrvatska oštećena za jedanaesterac? ESPN smatra da nije. Navode da ovaj kontakt, koji ipak jeste postojao, nije bio dovoljan da bi uzrokovao da Gvardiol padne na zemlju na način na koji je pao. ESPN dalje piše da je ovo školski primjer igrača koji pokušava ostaviti dojam razine kontakta i učinkovito simulirati pad.

Ipak, ne slažu se svi s ovakvom odlukom. Dobar dio nogometnog svijeta smatra da je Hrvatska trebala dobiti jedanaesterac jer kontak je postojao. Tako smatra i bivši engleski reprezentativac Danny Murphy.

““Bio je prekršaj. Bio je penal 100 posto. Bila je to jasna i očita pogreška i možete vidjeti zašto je Gvardiol bio toliko frustriran”, rekao je na BBC-jevom radiju. Cijelu njegovu izjavu pročitajte na našem SportKlubu.

Hrvatska 0-0 Belgija

ESPN je analizirao i situaciju u kojoj je Hrvatskoj najprije dosuđen udarac s bijele točke protiv Belgije, a potom je poništen. U 15. minuti sudac Anthony Taylor pokazao je na bijelu točku nakon što je Yannick Carrasco uhvatio Andreja Kramarića u kaznenom prostoru. Ali VAR sudac, Marco Fritz iz Njemačke, provjerio je tu situaciju zbog mogućeg ofsajda. Nakon toga je poništen jedanaesterac zbog zaleđa Dejana Lovrena.

FIFA-ina poluautomatizirana tehnika pokazala je da je Lovren bio vrlo marginalno ispred Jana Vertonghena kada je potrčao da reagira na loptu nakon što je Luka Modrić izveo slobodni udarac. Da se ovo dogodilo u Premier ligi, ove dvije linije na VAR-u bi se dodirivale i Lovren ne bi bio u zaleđu. No, s ovom novom tehnologijom, iako je vrlo rubna situacija, rub Lovrenove ruke bio je ispred Vertonghenove i označeno je zaleđe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare