SRUUK je spreman: “Ako kažu da je potrebno slati poruku ranije, mi smo spremni”

Vijesti 04. kol 202311:46 0 komentara
Zoe Sarlija/PIXSELL

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) od petka u ponoć u punom je pogonu, a za N1 je potvrđeno da je sustav spreman.

“Sustav SRUUK je spreman. Iako pravilnik formalno stupa na snagu noćas, ako politika i struka kažu da je potrebno slati poruku ranije, mi smo spremni”, otkrio je za N1 načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH, Davor Spevec.

Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite, je u četvrtak otkrio da su definirani i donositelji odluka pa odluka treba li slati poruku ili ne, ovisi o njima.

“Jasno je ustanovljeno tko donosi odluku. Ako je elementarna nepogoda, to je DHMZ; ako je požar, onda je glavni vatrogasni zapovjednik; ako je poplava, onda je to glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, onda javlja glavni ravnatelj policije.

S obzirom na to da se u takvim situacijama treba postupati žurno, objavljena su dva obrasca – za donošenje odluke i podnošenja zahtjeva. Odluka se dostavi operativnom centru i ona se onda prenosi korisnicima preko SMS-a”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!