Stigla pravila za romobiliste, evo kolike kazne vrijede za nepridržavanje

Vijesti 15. srp 202217:31 > 17:33 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je u petak većinom glasova izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama uz prihvaćanje vladinih amandmana kojima su uvaženi argumenti liječničke struke.

Izmjenama zakona o prometu reguliraju se uvjeti sudjelovanja u prometu električnih romobila, monocikala, segwaya i sl. Uređuje se način korištenja površina po kojima se mogu kretati, uvjeti koje moraju ispunjavati ta vozila (svijetla, brzina do 25 km/h) , kao i vozači navedenih vozila (kacige, reflektirajuće oznake).

VEZANE VIJESTI

Tako se odustalo od nakane da se obveže liječnike da o privremenoj nesposobnosti vozača moraju obavijestiti policiju. Liječnik koji je obavio pregled o privremenoj nesposobnosti upozorit će vozača te upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji.

Izmjenama zakona o prometu reguliraju se uvjeti sudjelovanja u prometu električnih romobila, monocikala, segwaya i sl.

Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s elektromotorom ne jačim od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom.

Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava, dakle oni koji voze brže od 24 kilometra na sat, moraju biti homologirani i registrirani.

Prema izmijenjenom zakonu, svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu. Kazna za one koji je ne budu imali je 300 kuna. Motoristi će, pak, zbog vožnje bez zaštitne kacige biti kažnjeni s 1000 kuna.

Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna od 300 kuna. Novim Zakonom smanjila se kazna za slušalice u ušima za vrijeme vožnje sa sadašnjih 1000 na 300 kuna.

Uvedena je obveza vozačima romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava da noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Gdje se mogu kretati

Uvodi se i obveza vozača osobnih prijevoznih sredstava da se kreću biciklističkom trakom ili stazom. Iznimno, ako biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava moći će se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

U slučaju da na nekoj cesti nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i na kojima je to dopušteno postavljenim prometnim znakom kojim se dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.