Što ako trgovci ne vrate stare cijene? Benčić: Porez na ekstraprofit!

Vijesti 11. ruj 202317:49
N1

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić na Markovom trgu dala je izjavu za medije.

Ministarstvo gospodarstva sazvalo je za utorak hitan sastanak sa svim velikim trgovcima. Ondje će ministar Davor Filipović tražiti da vrate cijene za 360 namirnica koje se nalaze na Vladinim stranicama Kretanje cijena.

Benčić je istaknula da dogovor između trgovaca i Vlade mora sadržavati stimulaciju za trgovce, ali isto tako i jasne mjere koje će biti provedene ako cijene i dalje rastu na štetu građana.

“Mora postojati jasna mjera što će se događati ako cijene nastave rasti ovakvim tempom, a rastu nauštrb građana s jedne strane i stvaraju velike profite trgovačkim lancima s druge strane. Mora se onda jasno najaviti porez na ekstra profit, kao suprotna mogućnost ako ne dođe do dogovora”, smatra Benčić.

Također, Benčić je kritizirala Vladu zbog toga što, kako kaže, nije napravila ništa tijekom krize kako bi ojačala kompetencije Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. U tom kontekstu, istaknula je primjer Njemačke koja je donijela zakon koji agenciji daje široke ovlasti za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Njemačka je dala zaista visoke ovlasti njihovom državnom tijelu za zaštitu tržišnog natjecanja. Odredila je da čak i kada se ne radi o protuzakonitoj praksi, ali ima efekt na način da nema zapravo tržišnog natjecanja, nego, eto, svi povise cijene u isto vrijeme ili svi snize cijene u isto vrijeme, da može primjenjivati mjere od kažnjavanja pa sve do dekoncetracije na tržištu”, kazala je.

“Riječ je o nalaganju da se određeni postotak tvrtke proda konkurenciji da bi se zapravo smanjio monopolistički položaj ili položaj velikog utjecaja na tržištu”, objašnjava Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.