Što o nagađanjima o ostavci Paladine kaže gradonačelnica Petrinje?

Vijesti 27. pro 202210:17 1 komentar
N1

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica HDZ-a Magdalena Komes za N1 televiziju govorila je o problemima obnove.

Gradonačelnica je rekla da obnova na području Petrinje i Banije obuhvaća puno više segmenata od onog na čemu treba biti naglasak, a to je obnova obiteljskih kuća.

“Utvrdili smo da nitko nije zadovoljan tempom obnove. Nekako ide nekonstrukcijska obnova, obnova zelenih kuća, ali zapelo je na konstruktivnoj obnovi i izgradnji zamjenskih, obiteljskih kuća”, kaže Magdalena Komes i dodaje da se nada da će se u sljedećoj godini “zalaufati” i taj dio obnove.

Kaže i da se konstantno stvara neko crnilo, ali da nekih pomaka na području Petrinje ipak ima.

“Dosta sredstava uložilo se u opstanak poduzetništva u Petrinji, a ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora za nove investicije, za nova radna mjesta u vrijednosti od 115 milijuna kuna”, kaže Komes.

“Možda nije stvar samo u imenima i nadležnima za obnovu”

Rekla je i da je Grad Petrinja preuzeo i obnovu centra grada koji je mahom kulturna baština. Ponovno je istaknula da je nezadovoljna tempom konstruktivne obnove.

Komentirala je i moguću ostavku ministra Ivana Paladine.

“To je svakako premijerova odluka, vjerujem da će razgovarati sa svim nadležnima za obnovu i sukladno onom što čuje i što je sam vidio donijeti odluku”, rekla je Komes i dodala: “Međutim, smatram da ne treba tražiti Pedra koji visi, možda treba posložiti stvari drugačije, možda nije stvar samo u imenima i nadležnima za obnovu”.

Nije htjela komentirati odnos ministra Ivana Paladine i državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu Gordana Hanžeka.

“Definitivno u ovakvim situacijama potrebna je bolja koordinacija svih nadležnih za obnovu”, smatra Komes.

Rekla je i kako su od javnih zgrada odmah nakon potresa obnovljeni brojni vrtići i škole, najviše zahvaljujući privatnim inicijativama i donatorima. “Što se tiče ostalih, neke su u fazi projektiranja, na nekima je već počela obnova, a kod nekih čekamo završetak faze projektiranja”, rekla je gradonačelnica Petrinje i za N1 potvrdila kako nijedna zgrada javne namjene u Petrinji koje se obnavljaju novcem iz državnog proračuna nije obnovljena.

“Do roka u lipnju potrudit ćemo se potrošiti što veći dio sredstava”

“Mi smo preuzeli obnovu cijelog centra grada. Dakle, sami obnavljamo 26 zgrada kulturne baštine i tri zgrade za koje smo se aplicirali na Fond solidarnosti”, rekla je Komes i istaknula kako je veliki problem nedostatak projektanata i da svi žele što prije završiti s tim dijelom posla koji je najduži.

Na pitanje hoće li uspjeti potrošiti sredstva koja su ima na raspolaganju iz Fonda solidarnosti, rekla je kako će se do roka u lipnju potruditi što veći dio sredstava.

“Sve ono što ne uspijemo bit će osigurano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti”, kaže Komes i da će Petrinjci u sljedećih šest mjeseci vidjeti promjene.

Na komentar da to slušaju već dvije godine, Komes kaže zna i da razumije nezadovoljstvo građana, ali obećava kako će se rezultati vidjeti početkom sljedeće godine.

Na pitanje zbog čega premijer ne dolazi na obljetnicu potresa Komes kaže da još nema informaciju dolazi li ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare