Što smijete nositi preko granice i koliko, a što nikad ne smijete imati sa sobom!

Vijesti 16. tra 202418:27 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL/ilustracija

Nakon što nam se javila ogorčena čitateljica koje je iz BiH pokušala u Hrvatsku unijeti "par kila govedine i par kila teletine", bez kojih je ostala jer joj je meso oduzeto na granici, provjerili smo što se smije, a što ne unositi u zemlju iz zemalja izvan EU-a.

Kako se navodi na informativnom letku objavljenom na službenoj stranici Carine, EU ima stroge zdravstvene propise s ciljem sprječavanja širenja bolesti i nametnika koji mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili bilja.

Neke vrste životnjskih proizvoda ipak možete nositi u osobnoj prtljazi ako njihova količina ne prelazi zakonska ograničenja i ako su namijenjeni za osobnu uporabu.

Carina RH

Što nikad ne smijete unositi?

U pravilu u EU ne možete unositi meso, mesne proizvode (npr. salame i paštete) te mlijeko i mliječne proizvode (npr. vrhnje, sir i jogurt).

Također, nije dopušteno unositi ni zemlju za sadnju, uzgojne supstrate, sadnice vinovih loza i citrusa te krumpir za sadnju.

Sve životinjske i biljne proizvode koje nosite u svojoj osobnoj prtljazi morate prijaviti i pokazati ih carinskim službenicima. Ako prekoračite dopušteno količinsko ograničenje ili ne prijavite unos prozivoda, hrvatska carina će ih oduzeti i uništiti.

Što smijete unositi?

Dopušteno je unositi mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu iz medicinskih razloga, ali do dva kilograma. Dopušteno je unijeti i dva kliograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga.

Dopušteno je unijeti do 20 kilograma svježe očišćene, sušene, osoljene ili kuhane ribe te ljuskara i mekušaca poput rakova, kozica, neživih dagnji i kamenica.

Što se tiče biljnih proizvoda, dopušten je unos ananasa, banana, kokosa, datulja i duriana, a za druge proizvode potrebni su određeni certifikati i provedba službene kontrole fitosanitarne inspekcije u slučaju unosa sjemena i bilja za sadnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!