Thomas Bauer: “Navodno je Moderna imala cjepivo u 24 sata”

Vijesti 04. tra 202112:41 > 13:25 0 komentara
N1

Za poduzetnika Thomasa Bauera voditeljica Točke na tjedan rekla je u najavi da je prije godinu dana, u vrijeme početka pandemije, bio najoptimističniji sugovornik u emisiji. Smatrao je da će pandemija ponukati čovječanstvo da se pokrene u nekom pozitivnom smjeru.

“Mislim da sam bio optimističan, ali i realan. Mislim da sam dobar dio stvari pogodio. Nisam se vodio nekim crnim slutnjama, po prirodi sam takav. Sama činjenica da smo svi preživjeli tih godinu dana, kad gledate retrospektivno, to bi bila vijest”, kazao je Bauer.

“Ja nisam netko tko minimizira opasnost od korone i loše posljedice, ali kad gledam šire ekonomski, mislim da su moje prognoze bile točne”, rekao je.

Prije godinu dana je govorio sljedeće:

“Globalizacija ni na koji način nije kriva za ovo”

“Smjer kojim će svijet krenuti nakon ovog bit će dobar. Smatram da ćemo izvući pouke.”

Rekao je da očekuje da će čovječanstvo iz ove pandemije razraditi “jasne procedure”, koje će nas možda spasiti u slučaju neke nove, možda još gore pandemije.

Imao je i kritike, tada, na početku:

“Mislim da globalizacija ni na koji način nije kriva za ovo. Zašto institucije nisu na vrijeme pokrenule karantene? To je pristup poznat stoljećima.”

VEZANE VIJESTI

Rekao je tada, 2020., da se nada da virus neće uspjeti mutirati u neki još gori oblik, a što se tiče ekonomije rekao je da će se na udaru naći oni koji se u potpunosti oslanjaju na turizam, te da će ekonomski subjekti, ekonomije i građani redom, trebati diverzificirati svoje prihode.

Prvo što je sada istaknuo, nakon jedne godine pandemije, jest znanost:

“Znanost i znanstvena zajednica su došli u fokus. Sad imate javne prepirke znanstvenika, jedni zagovaraju strože mjere, drugi manje stroge. Što god mi mislili o tome, znanost je pokazala da, iako ima čitav niz mana, ali da je jedina koja može dati rješenje.”

“Navodno je Moderna imala cjepivo u 24 sata, ali morate proći testne faze da biste mogli cijepiti ljude”, dodao je.

Nešto je sada predbacio tijelu EU-a za odobrenje lijekova, EMA-i, agenciji koja je mogla i brže provjeravati učinkovitost i neškodljivost cjepiva:

“Imunološki”

“EMA je bila na kolektivnom godišnjem od 23. prosinca do nekog datuma u siječnju. Oni su to demantirali, rekli su da ljudi koji su radili na cjepivu nisu bili na godišnjem, da su oni radili. Ipak ostaje gorak okus. To je kao da Glavni stožer HV-a uoči Oluje odlazi na Hvar kupati se dva tjedna. Ako je pandemija, ja od tebe u EMA-i očekujem da radiš 24/7, da svaku minutu nastojiš ubrzati postupak oko cjepiva.”

Što se tiče Hrvatske i cjepiva, rekao je:

“Ti koji zagovaraju neku ekonomsku autarhiju, počeli su govoriti da smo trebali sačuvati Imunološki, da imamo Imunološki da bismo sad izvozili cjepiva. A ja mislim da trebamo gledati zemlje poput Izraela, zemlju koju zovu ‘start up nation’, zemlju koja je tehnološki stotinama godina ispred nas. Izrael nije gradio ‘imunološki’, potrudio se nabaviti i skupo platiti cjepiva Moderne, Pfizera, i međunarodnih farmaceuta, jer su shvatili da je cjepivo rješenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!