Reakcija N1 na istup ministrice Nine Obuljen Koržinek

Vijesti 05. srp 202108:29 > 09:53 7 komentara
N1

Na intervju ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek, u emisiji „Nedjeljom u 2“ emitiranoj 4. srpnja 2021. godine na prvom programu Hrvatske radiotelevizije reagirao je Tihomir Ladišić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u svojem je intervjuu u emisiji “Nedjeljom u 2”, na pitanje o Zakonu o elektroničkim medijima i sudbini N1 televizije, između ostalog izjavila i ovo:

“U trenutku kad se mijenja zakon (direktor ili glavni urednik N1 vrši pritisak) da se zakon promijeni tako da bi pogodovao njihovom vlasniku, koji je ulazeći na hrvatsko tržište znao kakva su pravila igre. To vam je nešto slično kao ove torbe koje se nose.”

Do sada smo čuli puno neodgovornih izjava u hrvatskom medijskom prostoru. No, ovo navedeno su tvrdnje ministrice kulture i medija. Koja, zamislite, istodobno poziva na odgovornost za javno izrečene riječi, borbu protiv lažnih vijesti i profesionalizam u medijima.

N1 je nezavisan i slobodan medij, postao je, upornim i vrijednim radom svojih novinara, najgledaniji kabelski televizijski kanal u Hrvatskoj. Ne financira se javnim novcem, ne ubire pretplatu, ne uzima ni lipe državnih poticaja.

No, ministrici kulture i medija to je slično “torbama koje se nose”, a zbog kojih je u posljednjoj kaznenoj istrazi uhićen ravnatelj HRT-a. Torbe s novcem i papiri s koruptivnim zahtjevima nosili su se, prema navodima iz istrage u medijima, u ured gradonačelnika Bandića, poslovnih banaka, ali i Ministarstvo kulture i medija. O tome nismo, zbog interesa istrage, čuli ništa. Ali ministrica kulture i medija osjeća pritisak N1 koji joj sliči “na ove torbe koje se nose”.

Podsjećamo, N1 je u interesu javnosti, gledatelja, demokratskog društva i slobode medija pozvao na promjenu Zakona o elektroničkim medijima. Odredba o potpunoj i bezuvjetnoj zabrani vertikalne integracije, kakva postoji u Hrvatskoj, ne postoji ni u jednoj zemlji Europske unije.

U trenutku predizborne kampanje, kad je jedan od dva teleoperatera koji kontroliraju 90% hrvatskog tržišta u svojoj ponudi ugasio N1 televiziju, ministrica Obuljen Koržinek pred kamerama je ustvrdila da je to pitanje procedure od dva, tri ili četiri tjedna. I da se nada da će zakon brzo biti u proceduri. Prošlo je više od tri mjeseca, zakona još uvijek u saborskoj proceduri – nema.

Ministrica kulture i medija, ni tada ni danas, nije govorila istinu.

Pozvali smo, javno i transparentno, i na raspisivanje natječaja za slobodnu nacionalnu koncesiju. Odgovor ministrice na taj poziv N1 je tvrdnja da joj to “sliči” na nošenje torbi u korupcijskim kaznenim djelima.

Ovakav odgovor pokazuje koliko nam nedostaje ne samo kvalitetno medijsko zakonodavstvo u skladu s europskim vrijednostima, nego da se i dalje štiti postojeći sustav, umjesto slobodnog tržišta i medija bez stranačke kontrole i utjecaja.

Ovom izjavom ministrica kulture i medija izravno utječe i na telekom operatere s kojima se pregovara o emitiranju signala N1 televizije te na Agenciju za elektroničke medije kao neovisnog regulatora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare