Tko su najbliži suradnici Tomislava Tomaševića?

Vijesti 18. svi 202108:37 > 08:54
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomislav Tomašević i platforma Možemo! najveći su pobjednici prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj održanih u nedjelju.

Tomašević je u utrci za zagrebačkog gradonačelnika dobio čak 147.631 glas, odnosno 45,13 posto. To je više glasova nego su drugi (Miroslav Škoro), treći (Jelena Pavičić Vukičević), četvrti (Davor Filipović) i peti kandidat (Joško Klisović) na izborima osvojili zajedno.

Nešto manje glasova osvojila je lista platforme Možemo! za Skupštinu Grada Zagreba, kandidati s liste dobili su ukupno 130.850 glasova, odnosno 40,83 posto. To znači da će Možemo! imati čak 23 mandata u Gradskoj skupštini, tek jedan mandat manje nego što je potrebno za apsolutnu većinu. Zajedno s pet SDP-ovih mandata to bi trebalo biti dovoljno za pristojnu većinu u Skupštini.

VEZANA VIJEST

O samom Tomaševiću već se puno pisalo i govorilo, ali manje je poznato tko su njegovi najbliži suradnici.

Danijela Dolenec, izvanredna profesorica na FPZ-u u Zagrebu

Danijela Dolenec slovi kao jedna od ključnih ideologinja platforme Možemo! Izvanredna profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i kandidatkinja za Tomaševićevu prvu zamjenicu u Zagrebu obrazovala se i na prestižnim sveučilištima u Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Uz ostalo se bavi proučavanjem španjolskog zeleno-lijevog pokreta Podemos, čija iskustva koristi.

Teodor Celakoski, jedan od ključnih stratega Možemo!

Celakoskog se, uz Dolenec, smatra jednim od ključnih stratega platforme Možemo! Dugogodišnji je projektni direktor Multimedijalnog instituta u Zagrebu. U fokusu njegova zanimanja je razvoj civilnog društva kroz povezivanje različitih društvenih aktera. S Tomaševićem ga veže dugogodišnji aktivizam u suprotstavljanju Bandićevu načinu upravljanja Zagrebom.

Marijana Sumpor, poduzetnica, trenerica za javnu upravu i fondove EU

Neovisna istraživačica, konzultantica, trenerica za javnu upravu, fondove EU, strateško planiranje u javnoj upravi. U politiku ušla 2017. u timu Sandre Švaljek. Autorica pedesetak znanstvenih i stručnih radova. Doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a obrazovala se i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Nakon 18 godina rada u Ekonomskom institutu otisnula se u poduzetništvo.

Luka Korlaet, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Predaje projektiranje stambenih zgrada na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Drugi je Tomaševićev zamjenik u utrci za mjesto gradonačelnika. Stručnjak je za područje urbanizma i socijalnog stanovanja na kojem je i doktorirao. Dio je tima za obnovu Zagreba kojeg vodi profesor s Građevinskog fakulteta Josip Atalić, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar