“Tko upravlja procesom cijepljenja, taj je odgovoran i kako se ono provodi”

Vijesti 24. velj 202117:38 > 20:38 1 komentar

Dr. Miran Cvitković iz Udruge za medicinsko pravo komentirao je u Newsroomu za N1 stanje s cijepljenjem u Hrvatskoj.

Nešto prije njega u emisiji je gostovao Trpimir Goluža, bivši predsjednik HLK-a, koji je ustvrdio da je u Hrvatskoj na djelu “otimačina cjepiva narizičnijima u korist društvene povlaštene elite”. Voditelja je zanimao stav Cvitkovićeve udruge o tome, je li riječ o organiziranoj otimačini ili je to ipak u zoni moralne odgovornosti?

Slučaj rektora Borasa

“Sukladno našem priopćenju koje nije bilo vezano samo za to, jasno smo rekli da primjer tog cijepljenja predstavlja vrh sante leda traženja veze u našem drutšvu. Mi koji smo rođeni još tamo u bivšoj državi, jako dobro znamo što znači pojam traženja veze, a taj se pojam preselio i u novu hrvatsku državu”, odgovorio je dr. Miran Cvitković.

VEZANE VIJESTI

“Problem traženja veze u sklopu zdravstvenog sustava ne može se riješiti samo u sklopu zdravstvenog sustava nego zahtijeva koherentnu akciju svih čimbenika društva i svakog pojedinca”, dodao je.

Voditelj je konstatirao da traženje veze za cijepljenje protiv covida-19 nije usporedivo s pokušajem pojedinca da ga pregleda liječnik A umjesto liječnika B.

“Uvijek je to dvosmjerna situacija, dvosmjerno zbivanje, kako od onoga tko je vezu tražio tako od onoga tko je vezu predao”, odgovorio je Cvitković

Voditelja je zanimalo što Cvitković smatra da bi se trebalo dogoditi rektoru Damiru Borasu, odnosno predstojniku klinike za stomatologiju koji mu je omogućio da se cijepi na neurologiji gdje mu je, stjecajem okolnosti, zakazao konzultacije.

“Stjecajem okolnosti, ovo što sad čujem za rektora Borasa kao o osobi koja se cijepila, čuo sam iz medija prije neki dan, a ovo sada što ste rekli za kliniku za stomatologiju, nisam upućen u pojedinosti”, uzvratio je Cvitković.

Slučaj ravnatelja bolnice iz Dubrovnika

Voditelj je na to naveo slučaj ravnatelja Opće bolnice u Dubrovniku.

“Realno, onaj tko upravlja procesom cijepljenja, taj je odgovoran za način na koji se to provodi”, komentirao je Cvitković.

Nakon voditeljevog citiranja ministra Beroša o “koliko-toliko uređenom sustavu” u Hrvatskoj, Cvitković je rekao da ne zna hvali li se time tko ili ne, odnosno je li to za hvaliti se, te je dodao: “Ali naš sustav zdravstva i u covidu i bez covida, naša udruga je više puta rekla, funkcionira u uvjetima u kojima jesmo, na dobar način.”

Voditelja je zanimalo čija je to zasluga.

“To je primarno zasluga onih koji rade, a kroz 30-godišnju povijest smo vidjeli razne promjene na mjestima s kojih se uređuje sustav, pa smo vidjeli bolje i lošije dane”, kazao je Cvitković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare