Tko utvrđuje javni interes? Profesor objasnio kako će sada funkcionirati lex AP

Vijesti 30. sij 202418:07 2 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski komentirao je za N1 najnoviju dopunu tzv. Lex AP, odnosno dijela Kaznenog zakona kojim bi se kažnjavala objava informacija iz istraga.

Nakon što je u zakonski prijedlog dodano da novinari ne mogu odgovarati prema tom zakonu, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je najavio još jednu novost. U prijedlog zakonskog teksta bit će dodan i javni interes, kao i interes žrtve ili obrane okrivljenih, te u slučajevima da je informacija iz istrage objavljena s takvim interesima počinitelj neće moći biti kažnjen.

Važnost javnog interesa

Na javni interes koji bi trebao biti ekskulpirajući faktor profesor Aleksandar Maršavelski upozorio je prije nekoliko dana u razgovoru za N1, a jučer ga je u gostovanju u N1 studiju uživo istaknuo i sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela. Obojica su kazala kako bi javni interes morao biti naveden u članku Kaznenog zakona kojim se planira kažnjavati objavu informacija iz istraga.

Sada će, prema najavama, to biti i učinjeno. Pored javnog interesa bit će naveden i interes žrtve, na što su ukazivale brojne udruge, kao i interes obrane u kaznenom postupku na što su upozoravali odvjetnici.

Tko utvrđuje javni interes?

“Po mom mišljenju novi stavak u kojem predložena iznimka ‘da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu’ otklanja nedostatke koje je imalo ovo novo kazneno djelo”, smatra Maršavelski.

Zanimalo nas je i mora li se javni interes utvrđivati u kaznenom postupku ili ga može utvrditi državno odvjetništvo prije pokretanja procesa. Maršavelski potvrđuje da i državno odvjetništvo i sud imaju pravo utvrđivati javni interes, kao i interes žrtve ili obrane.

“Državno odvjetništvo nije dužno ni pokrenuti istragu niti podignuti optužnicu ako su otkrivene informacije u pretežito javnom interesu kao npr. otkrivanje koruptivnog kaznenog djela”, ističe profesor Maršavelski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare