Tomašević: Razgovaramo s Dinamom, želimo što prije naći rješenje za stadion

Vijesti 11. sij 202211:10 > 14:08 0 komentara
N1, Ilustracija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da su počeli razgovori s upravom Dinama oko različitih modela izgradnje novog nogometnog stadiona, pri čemu Grad traži model koji neće opteretiti gradski proračun ni za kunu.

“Tražimo model u kojemu gradski proračun neće biti izvor financiranja za rušenje starog i izgradnju novog nogometnog stadiona”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare.

Rješenje za stadion po uzoru na Rijeku ili gradove u zapadnoj Europi

Gledali smo gradove poput Rijeke ili gradova u zapadnoj Europi, kazao je Tomašević no nije htio govoriti o detaljima poručivši da se razgovori trebaju voditi između Grada Zagreba i Dinama.

To je problem koji je nastajao dva desetljeća, a kako im je u interesu da se rješenje što prije pronađe nastavak razgovora imat će “ubrzanu dinamiku”, dodao je.

Tomašević je u Osnovnoj školi Ante Kovačića u naselju Špansko obilježio početak radova na dogradnji škole vrijednih 35,5 milijuna kuna.

Radovi bi trebali završiti u roku 12 mjeseci, a uključuju gradnju četiri nove učionice, nove sportske dvorane i niz sportskih igrališta te će omogućiti školi koja ima više od 1000 učenika da prijeđe s trosmjenskog na dvosmjenski rad.

Novac za izgradnju osiguran je u gradskom proračunu, a u Gradskoj upravi taj projekt planiraju prijaviti na Nacionalni program oporavka i otpornosti te dio novca dobili nazad, izvijestio je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da se u tom dijelu grada planira izgradnja dječjeg vrtića na Malešnici, te dječjeg vrtića i osnovne škole na području Jankomira i Malešnice.

Tijekom 2022. planira se ukupno izgraditi četiri nova dječja vrtića (Kašina, Odranksi Obrež, Žitnjak i Ivanja Reka) a tijekom 2023. njih još osam. Kada je riječ o osnovnim školama, tijekom 2022. očekuje se početak radova na dogradnji još tri škole, najavio je.

Do 2025. izgraditi 14 novih i jednu zamjensku školu, 14 škola rekonstruirati

Ukupno se do 2025. planira izgraditi 14 novih i jedna zamjenska osnova škola, a još 14 škola rekonstruirati ili dograditi, sve u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna.

Do kraja mandata za rekonstrukciju i gradnju novih vrtića te osnovnih i srednjih škola imamo pripremljene projekte u vrijednosti 2,7 milijardi kuna i planiramo ih prijaviti na EU fondove, kazao je Korlaet.

Izvijestio je i o EU projektu „Sovica” vrijednom 25 milijuna kuna u kojem sudjeluje pet gradskih vrtića u kojima će se tijekom 20 mjeseci provoditi usluga produženog radnog vremena.

Tomašević je najavio da će posao nove glasnogovornice Grada Zagreba preuzeti Dinka Živalj, koja dolazi s mjesta voditeljice Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornice posebnog predstavnika Europske unije na Kosovu.

Vezano za Cibonu ponovio je kako je revizija pokazala da je u klubu bilo dvostrukog financiranja u iznosu oko milijun kuna. “To se sada rješava i vidjeti ćemo što to znači za budućnost Cibone, nama je ključno da svaka kuna iz gradskog proračuna bude namjenski potrošena”, istaknuo je.

Na upit o uzgoju domaćih životinja na Jakuševcu Tomašević je poručio kako više neće biti odgode zabrane držanja životinja, kršenje te odluke više se neće tolerirati.

Normaliziran odvoz glomaznog otpada, uskoro dozvole za drobilice

Obavijestio je kako je sabirno operativni centar na Jakuševcu dobio potrebne dozvole i počeo se koristiti za skladištenje i sortiranje glomaznog otpada, te je normaliziran odvoz glomaznog otpada u gradu. Uskoro očekuju dozvole i za drobilice otpada.

Najavio je i skoro raspisivanje javnih natječaja za ravnatelje niz kulturnih ustanova nakon što su imenovana nova upravna vijeća. Za radove na kazalištu Gavella rečeno je da bi trebali završiti do kraja svibnja.

Tomašević je novinarima rekao da je njegovo zdravlje zasad dobro i nije zaražen koronavirusom, obzirom da je nedavno bio u kontaktu s patrijarhom Porfirijem, koji je pozitivan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!