U Hrvatskoj su konačno ukinuti biljezi

Vijesti 03. ruj 202108:15 > 12:211 komentar
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Biljezi koje su građani trebali plaćati za izdavanje dokumenata poput vozačke, putovnice ili upisa obrta u registar otišli su u povijest s prvim danom rujna, kada je na snagu stupila nova uredba o tarifi, no i dalje se moraju plaćati pristojbe za, primjerice, registraciju motornih vozila.

Uredbom je broj tarifnih brojeva smanjen s 95 na 58, što znači da se za 177 akata više ne plaća pristojba, uključujući osobne dokumente u koje pripadaju izvodi iz matičnih knjiga, ali i prijepis svjedodžbi, izdavanje izvadaka iz baze zemljišnih podataka i pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina.

Ukinute pristojbe odnose se na poslove državne uprave, jedinice lokalne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima koje obavljaju poslove države uprave.

No, i dalje će se morati plaćati pristojbe u 58 tarifnih brojeva, primjerice za registraciju motornih vozila, izdavanje kratkotrajnih viza, rješenja o otpustu ili primitku u hrvatsko državljanstvo, dozvole za boravak ili privremeni boravak ili odobrenje za nabavu oružja.

Novost je porast cijena za 30 posto za kratkoročne i zrakoplovno-tranzitne vize koje se izdaju u diplomatskim i konzularnim uredima.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je o stupanju na snagu nove uredbe o tarifi upravnih pristojbi od srijede, 1. rujna, čime se ukidaju pristojbe poput one za upis obrta u Obrtni registar ili za upis u registar povlastica, a poslovni sektor rasterećuje za oko 80 milijuna kuna godišnje.

Najznačajnija je izmjena po kojoj se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave.

Ukidaju se tako gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova, prometne pristojbe, pristojbe u području zdravstva i pristojbe za zaštitu okoliša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar