Upaljen meteoalarm, HAK i HAC upozoravaju na novi snijeg i vremenske neprilike

Vijesti 12. tra 202113:12 > 13:20
smijeg, led, poledica, promet
Izvor: Marko Jurinec/PIXSELL

Pogoršanje koje je na pomolu donosi novi snijeg, prije svega u Gorski kotar i Liku, gdje treba računati na formiranje snježnog pokrivača, lokalno od 20 pa i do 40 cm.

Stoga ne čudi da je na snazi viši stupanj upozorenja putem sustava Meteoalarm, DHMZ-a.

Što se tiče ostatka unutrašnjosti, snijega će uglavnom biti u tragovima, prije svega u sjevernim predjelima, na području varaždinske županije i u sjeverozapadnim dijelovima, osobito na području Krapinsko-zagorske županije. Pahulje će zalepršati i u unutrašnjosti Dalmacije.

Iz HAC-a poručuju da je zimska služba spremna.

PROČITAJTE JOŠ

“Tijekom zimskog perioda tehničke jedinice održavanja Hrvatskih autocesta primaju meteorološke prognoze dva puta dnevno, a na osnovu kojih donose odluku o preventivnom posipavanju kolnika, te dalje ovisno o uvjetima i o punom angažmanu zimske službe. Do 15. travnja traje redovna zimska služba koja je u pripravnosti 24/7. Ukoliko će vremenske prilike biti i nadalje zimskog karaktera, zimska pripravnost biti će u pogonu i poslije 15.4.

Ne krećite na put bez zimske opreme

Bitno je napomenuti da za vrijeme snježnih padalina zimska služba osigurava prohodnost. Za vrijeme padalina nije moguće očistiti cestu da bude „crna“ stoga je jako bitno da korisnici na put ne kreću bez zimske opreme. Snijeg s kolnika može u potpunosti ukloniti tek po prestanku padalina”, rekla je za N1 Andrea Haleus, iz Odnosa s javnošću HAC-a.

Hrvatski autoklub isto tako apelira na savjesnost vozača i preporučuju sljedeće:

Pratite stanje u prometu

“Kod najave nepovoljnih vremenskih uvjeta, u ovom slučaju snijega, Informativni centar HAK-a uvijek savjetuje da se na put ne kreće bez zimske opreme te da se prati stanje u prometu na našim internetskim stranicama. Također, prije putovanja treba provjeriti i stanje svog vozila.

Ovisno o količini snijega, najviše upita o stanju imamo za državnu cestu DC1, Ličku magistralu, autocesta A1 kroz Liku (između Bosiljeva i tunela Sveti Rok), te državna cesta DC3, stara cesta kroz Gorski kotar i autocesta A6 kroz Gorski kotar (između Bosiljeva i Kikovice)”, kaže za N1 Irena Čačić iz HAK-a.

Detaljno o vremenskoj prognozi pisali smo na OVOM LINKU.

Komentari

Vaš komentar