“USKOK je skrivao od vrha DORH-a neke akcije da ne bi procurile prema političarima”

Vijesti 01. lis 202309:51 0 komentara

Ana Raić, novinarka N1, i Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista, gostovale su u Točki na tjedan gdje su komentirale stanje u Hrvatskoj.

Komentirale su rad glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. “Ja ne mogu ništa pozitivno reći o odnosu politike prema držanoj odvjetnici, kako vladajućih, tako ni oporbe. Činjenica je da su DORH i USKOK jedino tijelo u ovoj zemlji koje se zbilja bori protiv korupcije. Kada oporbu slušan, to je prestrašno i pitam se tko je izveo pred sud Plenkovićeve ministre. Problem je u politici i dok ne bude politički cilj borba protiv korupcije to će izgledati ovako”, rekla je Toma.

N1

“Ja nisam tako optimistična da oni nešto rade, mislim da je cijeli sustav rastočen, a činjenica da se nitko nije javio za šefa USKOK-a pokazuje to. Vi kad razgovarate s ljudima iz sustava oni su toliko ogorčeni i govore “ma čemu ovo sve”. Pritisci su golemi. USKOK je skrivao od vrha DORH-a neke akcije da bi ih mogli finalizirati da ne bi procurile prema političarima”, rekla je Raić.

“Ravnateljica DORH-a kaže da se po pitanju HEP-a vode izvidi, ali dokle. Neki izvidi se vode po 3-4 godine, pa gdje je tu pravda”, dodala je.

“Sjećam se kad je DORH bila institucija koja ništa nije radila, a kada smo htjeli ući u EU dobili smo zamah i vrhunac je bio progon Sanadera. Gospođi Hrvoj Šipek vjerujem da ne doživljava pritisak, ali nisam sigurna da netko drugo ne bi te stvari doživljavao kao pritisak. USKOK je samo dio DORH-a i šef mora imati osjećaj da će netko stajati iza njega”, smatra Toma.

“Tamo ima genijalnih i sposobnih ljudi, oni su malo zaraćeni i postoji neki klanovi. Hrvoj Šipek je načelu cijele piramide i ona je odgovorna, za kadroviranje, za aute, za urede, za računala, nema izvlačenja. Mi već 30 godina slušamo o lošem stanju u DORH-u. Nešto u ovoj državi od početka nije dobro posloženo”, tvrdi Raić.

“Pa ne može baš sve biti slučajno 30 godina”, dodala je Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!