Utorak je “dan D” za totalni štrajk radnika Holdinga

Vijesti 29. sij 202310:07 1 komentar
Marko Lukunic/PIXSELL

Ovaj su vikend u tajnosti započeli intenzivni pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Taj je proces zapravo otpočeo prije mjesec dana, ali u iduća tri dana, zaključno do 31. siječnja, kad je zadnji rok, obje bi strane, sindikati i šefovi, morali postići dogovor o najvažnijim točkama. Ako se to ne dogodi, stječu se uvjeti za generalni štrajk svih radnika u Holdingu.

Nakon spontanog štrajka radnika Čistoće početkom tjedna, dijelom potaknutog ovim dugotrajnim pregovorima i mirenjima na kojima se ništa ne postiže, koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević jedva ugasio, idući tjedan u utorak mogao bi se dogoditi novi “štrajkaški dan D”, ali sada sa svih 7000 radnika Holdinga.

Potvrdio je to za Jutarnji i Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, navodeći da je “štrajk izgledna mogućnost“.

– Sindikati su ovaj vikend iznijeli neki minimum zahtjeva pred Upravu Holdinga, ali oni na to zasad ne pristaju. Ponuda koju su stavili na stol nama je neprihvatljiva – kaže. Iako je sadržaj sastanaka sindikata i Uprave tajan, neslužbeno se doznaje da su glavne točke prijepora: sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika.

Konkretno, Uprava Holdinga, na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem, na stol je stavila 60 milijuna kuna za povećanje plaća radnika u 2023. godini, ali sindikati traže 87 milijuna.

Sindikalist Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u nekoliko sastanka u subotu i nedjelju popodne. – Razlika između onoga što traže sindikati Holdinga i nudi Uprava veća je od 20 posto, teško će se u ovako kratko vrijeme naći rješenje – ističe.

S druge strane, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET-a, napominje da, iako je štrajk moguć, on ne može odmah započeti, nego se mora pokrenuti procedura, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare