Plenković pohvalio dogovor: Plaće službenicima rastu od 60 do 100 eura

Vijesti 07. lip 202308:22 > 09:15 2 komentara

Premijer Andrej Plenković u svom je uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade još jednom pohvalio dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi te istaknuo kako je riječ o "zajedničkom ulaganju".

Na početku se osvrnuo na jučerašnji sastanak s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori. “Želim im uspjeh na izborima, vjerujemo da je zastupljenost Hrvata u Skupštini CG itekako značajna za Hrvate koji žive u Crnoj Gori. Najavio je i otvaranje Hrvatske kuće u Vojvodini.

Ponovno je izrazio zadovoljstvo sastankom i dogovorim sa sindikatima državnih i javnih službi naglasivši da je time usuglašeno povećanje plaća za više od 219.000 ljudi.

“Od ostalih tema da se najprije osvrnem na onu politički najinteresantniju i najvažniju, a to je dogovor koji smo postigli uoči sjendice GSV-a sa sindikatima u javnim i državnim službama, nakon razgovora koji su vođeni na ministarskoj razini, a u kontekstu donođenja novog Zakona o plaćama koji će uskoro ići i u javno savjetovanje te donijeti se ove godine, a stupiti na snagu početkom iduće godine. Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju građanskih ugovora, a isto tako smo na određeni način povukli ranije razgovore koji su trebali biti, a i bit će u vezi osnovice, koji su bili dogovoreni za rujan, i mi smo predložili jedno rješenje u dogovoru sa sindikatima, tj. došli smo do zajedničkog rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima, koje će se s plaće za lipanj isplatiti u srpnju”, rekao je Plenković.

“Povećanja će se ugraditi u buduću plaću temeljem novog zakona i ovo zajedničko postignuće, zajednički dogovor između Vlade i sindikata je zajedničko ulaganje u veće plaće”, dodao je.

Istaknuo je i da je Ministarstvo financija uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

“Interes govori o kredibilitetu Hrvatske, a sve je to u kontekstu odgovornog vođenja javnih financija”, poručio je premijer.

Također je kratko komentirao uništenje brane u Ukrajini: “Ovo je samo još jedan dio mozaik teške situacije za ukrajinski narod. Riječ je o ekocidu koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare