VIDEO / Oglasio se Kolakušić: Jedino je ispravno ići na nove izbore s velikom suverenističkom opcijom

Vijesti 22. tra 202412:04 2 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i pravda objavio je video na Facebooku u kojem poručuje da Hrvatska treba snažnu suverenističku opciju, a ne održavanje korumpiranog HDZ-a na životu.

“Dragi prijatelji, dragi sugrađani,

izbori za Hrvatski sabor, runda prva, su iza nas. Mnoge od nas je iznenadila činjenica da ni ovako velika izlaznost građana, koji žele promjene, nije rezultirala promjenom izbornog rezultata. Relativni pobjednik je ponovno HDZ, stranka korumpiranih ljudi, zločinačka organizacija pravomoćno osuđena za izvlačenje i pranje novca. Međutim relativni pobjednik su zapravo oporbene stranke. Građani Hrvatske su podijeljeni od skroz lijevih opcija do onih, možemo reći, tradicionalnih konzervativnih opcija. Između se nalaze liberali ili neki centar, koji u stvarnosti baš i ne postoji. Što sada? Kako stvoriti Vladu koja će promijeniti Hrvatsku?

Moguće je napraviti neku koaliciju s HDZ-om i nadati se da će doći do promjena. To smo već imali, Most je imao dva najviša resora, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo policije skoro dvije godine. Što se dogodilo? Apsolutno ništa, niti jedan zakon nikakva promjena niti u najmanjoj mjeri. Je li netko uhićen? Ništa, ako vi kao manjinski idete stvarati vladu s HDZ-om gdje je njihov premijer i glasačka mašinerija ne možete učiniti ništa”, rekao je Kolakušić.

“Što je onda potrebno učiniti? Potrebno je ostvariti jednu od dvije opcije. Cordon sanitaire je nešto o čemu sam govorio i o tome neću sada govoriti. Sada ću vam reći kako je to moguće učiniti s jednom snažnom, suverenističkom opcijom. Ono što sam zagovarao posljednja dva mjeseca je stvaranje jake suverenističke opcije u kojoj bi išli zajedno na izbore s istaknutim kandidatom za premijera. Nije jednako ako vi ističete kandidata za premijera, a imate 5, 6 posto ili imate 40, 45 zastupnika u Hrvatskom saboru. Onda je to isticanje premijera logično i mora se dogoditi.

Zato što je logično da u takvoj situaciji osoba preuzme Vladu i krene se u sasvim novom smjeru. Opcija koja ima 40, 45 mandata s unaprijed poznatim premijerom i potpuno jasnim programom može ući u jasnu i otvorenu komunikaciju s drugom stranom. Stvorila bi se Vlada u kojoj bi sve unaprijed bilo poznato, kako i građanima koji su glasali, tako i slijed događaja. U svakom sustavu odlučuje jedna osoba, a to je u premijerskom sustavu premijer ili predsjednik Vlade. Ako nemate premijera nego ste ušli u koaliciju u kojoj ste vi potrčko, možete dobiti i 15 ministarstva, vi nećete odlučivati ni o čemu i nikakve promjene nisu moguće.

Vi ste u dalje u Vladi s 10, 12, 13 zastupnika u Hrvatskom saboru i ništa od onog što je važno i bitno se nikada neće izglasati kao što se nikada nije ni izglasalo. Nikada nije bilo ni jedne promjene dok je Most imao dva ministarstva. Ne zato što to oni nisu htjeli, nego zato što je to realno nemoguće. Samo suverenistička opcija čiji će kandidat biti premijer može donijeti promjene. Uz sve to, to je i prevara birača. Birači moraju znati za što glasaju. Po meni je jedino ispravno izaći na nove izbore s velikom suverenističkom opcijom, jasno izraženim kandidatom za premijera i tražiti da građani daju povjerenje za takvu opciju i jasno naglasiti s kim će ta opcija ići nakon izbora, ako ne dođe na vlast. “, nastavio je Kolakušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare