Vidović: “Na djelu je protudržavna djelatnost koja traje već 30 godina”

Vijesti 16. ruj 202209:59 1 komentar
N1

Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović govorio je u emisiji Novi dan o stanju u INA-i.

Odluka Vlade da plin ostane u zemlji je dobra i provediva, ali daleko zakašnjela, kaže Vidović te napominje da je Vlada mogla štošta poduzeti u pitanju energetike, ne samo u mjesecima nego u desetljećima iza nas.

“Ovdje je riječ, kako su neki to okarakterizirali, o veleizdaji, o sustavnom uništavanju energetske učinkovitosti naše zemlje”, tvrdi.

Isto tako, poručio je da Vlada može odrediti kome se plin može prodati, no oni to nisu učinili te građani strepe pred zimu koja dolazi.

“Na djelu je protudržavna djelatnost”

“Na djelu je protudržavna djelatnost koja se zbiva na ovim prostorima možda već 30 godina”, rekao je te nastavio: “Kao sociolog sam malo istraživao genezu ove priče te mogu reći da se veliki dio članova partijskog komunizma u devedesetim godinama preselio u HDZ. U to je vrijeme postojala tehnomenadžerska struja koja se zaposlila na visokim pozicijama i nastavila s pljačkom.”

VEZANA VIJEST

Vidović kaže da se u nešto izmijenjenom obliku, nastavilo sustavno upravljati resursima zemlje na taj način da Hrvatska sada nije samodostatna, a upravo to naziva tragičnom bilancom. Navodi da se isto to dogodilo u drugim sektorima.

“Hrvatska nema nikakvu proizvodnju. Kad je Ćorić dao potvrdu da se sisačka rafinerija zatvori, tu nije bilo nikakvog razloga, osim da se omogući nekom drugom da odvozi tu naftu u Mađarsku, kako bismo mi tu naftu kupovali po većim cijenama”, rekao je.

Komentirao je da HDZ pokušava stvoriti balans u odgovornosti jer se ne mogu pretvarati da se ne događa ovo što se trenutno događa. On tvrdi da je Ina bila ključna infrastruktura Hrvatske u Domovinskom ratu, no 1999. je završila na koljenima. Kako navodi, država ju je tad podigla i dala joj tržišnu vrijednost da može ići u proces obnove i tehnološkog razvoja.

“To je bila jedina prava odluka”

“Jedina prava odluka je bilo traženje strateškog partnera i to je Vlada i učinila, no mi kao Vlada nismo imali priliku. Tada je došao HDZ na vlast koji nije raskinuo ugovor s MOL-om, a tad je Sanader potpisao ugovor da se upravljačka prava prepišu upravo njima i da se ide u daljnji otkup, a i braniteljski se udio isporučio MOL-u”, rekao je.

Vidović kaže da HERA i HROTA utvrđuju da ni za što nisu odgovorne i da je sve bilo zakonito, a u tome i jest ogroman problem.

“To pokazuje koliko je sustav nakaradno postavljen da vam grupa od 5 ljudi ukrade više od 5 milijardi kuna. Bojim se što će bit kad se otvori pitanje drugih velikih subjekata koji su u vlasništvu države. Prema najskromnijim procjenama, Hrvatska godišnje ostaje bez 50, 60 milijardi kuna, a to govori o razmjerima otuđivanja radi”, rekao je.

Vidović je rekao da je Plenković doživio poraz i sramotu od članova Uprave INA-e kad su se oni oglušili na njegov poziv da daju ostavke jer su time pokazali koliko drže do predsjednika Vlade.

“Ta se tema ne može gurnuti pod tepih, to je problem ove zemlje, i Plenkovića i HDZ-a, i Socijaldemokrata, mi svi moramo riješiti taj problem. Ta buka, krik i bijes koji teatralno izgledaju i prijeđu granice pristojne komunikacije nisu prihvatljivi jer odmiču fokus sa sadržaja”, rekao je te naveo da su zatražili izvanrednu sjednicu Sabora te raspravu na redovnoj sjednici,

“Nismo dobili podršku od drugih oporbenih kolega. No, nadamo se da će Sabor postati mjesto za razgovor o ovim pitanjima, a ne ulica”, rekao je te naveo da je jedan od zahtjeva ujedinjene oporbe potražnja podataka o cijenama. “Ne znam hoćemo li dobiti potrebne podatke, no ne vidim koje bi obrazloženje moglo biti da ga ne dobijemo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare