Vladajući podržali da se referendumska pitanja Mosta pošalju Ustavnom sudu

Vijesti 06. tra 202222:55 0 komentara
N1

Vladajući su u srijedu u Saboru podržali prijedlog Odbora za Ustav da oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“ pošalju na ocjenu Ustavnom sudu, a Mostovci su poručili da građani imaju pravo izaći na referendum.

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene  Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru. Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, i da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

“Dajte nam referendum”, pozvao je uime kluba Mosta Marin Miletić rekavši da je oko 400.000 građana potpisalo zahtjeve da se referendumi održe. Drži kako građani imaju pravo izaći na referendum, makar i glasovali protiv.

Ocijenivši da je postojeći zakonski okvir koji regulira referendum podnormiran, Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) smatra da je Vlada trebala, sukladno članku 17. Ustava, predložiti Saboru suspenziju određenih ljudskih prava čime bi se, drži, riješile pravne nedoumice među ustavnim stručnjacima i javnosti. No, kazala je, Vlada se odlučila primijeniti članak 16. kojim je propisano da se slobode i prava ljudi mogu ograničiti samo zakonom.

I Branko Bačić (klub HDZ) podsjetio je da se njegova stranka slaže kako je u našoj zemlji potrebno prići promjeni referendumske legislative. No, upozorio je kako u demokratskim državama nije moguće trodiobu vlasti propitkivati na referendumima pri čemu se, smatra, zakonodavnom referendumskom inicijativom  zadire u trodiobu vlasti. Poručio je i da niti jedna demokratska država u Europi i svijetu nije borbu protiv pandemije vodila  kroz parlamentarno  odlučivanje dvotrećinskom većinom.

Arsen Bauk rekao je da će klub SDP-a glasovati za prijedlog saborskog Odbora za Ustav da se Ustavnom sudu na procjenu pošalje pitanje vezano uz izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. No, glasovati će protiv da se Ustavnom sudu uputi pitanje o tome da se u Ustav,  u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.  Ocijenio je da promjena u članku 17. nije suštinska već je pandemija obuhvaćena i sadašnjom formulacijom.

Marijan Pavliček (Klub Suverenista) rekao je da smo u Hrvatskoj u 30 godina imali samo tri referenduma (o neovisnosti, ulasku u EU te o ustavnoj definiciji braka), a sada kada je prikupljen dovoljan broj potpisa, pitanja se šalju na Ustavni sud. “Pustite neka narod odluči”, poručio je.

Ocjenjujući kako je cijeli problem nastao kada je HDZ-ova parlamentarna većina članak 17. Ustava primjenila na krivi način, Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) rekla je da vladajuća većina Ustav tumači i “razvlači kao žvakaću”. Kaže da će Ustavni sud odlučiti onako kako HDZ-u odgovara.

Urša Raukar-Gamulin (Klub ZLB) podsjetila je i da su i oni višekratno tražili da se primjenjuje članak 17. Ustava i da se mjere koje ograničavaju ljudska prava i slobode donose dvotrećinskom većinom u Saboru. Smatra da bi se time dobio veći legitimitet odluka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!