Mali trgovci gorivom: Ovo nema smisla, gubimo kunu po svakoj litri koju prodamo

Vijesti 21. lip 202217:02 > 17:061 komentar
Izvor: Photo by engin akyurt on Unsplash

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za Hinu je rekao da je vladina uredba o fiksiranju cijena goriva "grobar" malih trgovaca naftnim derivatima, koji njezinom primjenom na litri prodanog goriva gube oko jedne kune kada se uračunaju svi troškovi.

Toliki je minus kada cijeni koju mi plaćamo pribrojimo troškove za plaće, komunalije, poreze i druge, od trenutka kada kupljeno gorivo ukrcamo u cisterne, kaže Miljavac.

Prema njegovim riječima, više je opcija za izlazak iz takve situacije, no najbolja bi bila da im se omogući prodaja robe po tržišnim cijenama.

“Ovo nema smisla. Mi izravno dajemo svoj novac za smanjenje troškova života, a to mi ne možemo raditi niti je to naša zadaća”, kaže Miljavac.

vezan vijest

Ističe da su mali trgovci gorivom u težem položaju od velikih tvrtki, jer nemaju svoju proizvodnju i preradu.

Potraje li ovakva situacija, kaže da će izgubiti i rejting kod banaka, koje ih praktički već tretiraju kao “smeće” kada traže kredite i jamstva.

Kaže kako nije točno da se obična i premium goriva kupuju podjednako, nego da premium goriva kod malih trgovaca čine između pet i 10 posto prometa.

Dojma je da Ministarstvo gospodarstva želi riješiti problem i ističe da su članovi udruge spremi raditi na pronalaženju rješenja, ali kaže da to rješenje mora biti brzo, inače je u pitanju opstanak malih trgovaca.

Vlada je jučer donijela odluku o fiksiranju najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, a ta mjera će vrijediti dva tjedna.

Tako od danas litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama stoji 13,08 kuna za litru, osnovnog benzina eurosuper 95 13,50 kuna po litri, dok plavi dizel može koštati najviše 9,45 kuna po litri.

Filipović: S malim trgovcima naftom ćemo nastojati pronaći najbolje rješenje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da bi bez intervencija vlade trenutne cijene goriva bile znatno skuplje, a da će se s malim trgovcima naftom nastojati zajednički pronaći najbolje rješenje.

Filipović je jutros održao sastanak s predstavnicima Udruge malih trgovaca naftom, a kako je izjavio nakon sjednice Vlade, sastanak je bio konstruktivan, saslušani su svi njihovi prijedlozi te će se s njima uspostaviti komunikacija i nastojati zajednički doći do rješenja u narednim danima.

“Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje, kako bi svi u ovoj situaciji osjetili što manje ovaj inflatorni udar”, izjavio je Filipović.

S obzirom da mali i srednji distributeri goriva kažu da su zbog fiksiranja cijena goriva pred zatvaranjem, novinari su ministra pitali hoće li oni možda biti izuzeti iz idućih Vladinih mjera, kao i što misli o njihovoj ideji dodjele vaučera potrošačima, na što je Filipović rekao da je dogovor da se s detaljima još neće izlaziti u javnost.

Poručio je da živimo u teškim i neizvjesnim vremenima gdje se brojni poslovni subjekti suočavaju s izazovima i “nitko u ovoj priči neće proći neokrznuto”.

vezana vijest

No Vlada i Ministarstvo će činiti sve da maksimalno ublaže inflatorne udare. “Ne možemo utjecati na cijene na globalnim tržištima, no sve što bude u našim rukama ćemo činiti kako bi pomogli”, izjavio je Filipović.

Naime, Vlada je jučer donijela odluku o fiksiranju najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, a ta mjera će vrijediti dva tjedna.

Tako od danas litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama stoji 13,08 kuna za litru, osnovnog benzina eurosuper 95 13,50 kuna po litri, dok plavi dizel može koštati najviše 9,45 kuna po litri.

“Da to nismo napravili cijene bi bile znatno skuplje”, poručio je Filipović, istaknuvši da, u slučaju da nije bilo intervencija Vlade, cijena litre dizela bi bila 16,64 kune, a benzina 15,95 kuna.

S obzirom na energetsku krizu i to da neke europske zemlje razmatraju ponovno otvaranje elektrana na ugljen, novinare je zanimalo razmatra li Hrvatska odgodu gašenja termoelektrane Plomin, na što je Filipović rekao da “izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredna promišljanja”.

“Razmišlja se apsolutno o svemu”, kazao je Filipović, no i rekao da, kada se radi o Plominu, “ne bi ulazio u detalje”.

Podsjetio je i da će se udvostručiti kapaciteti LNG terminala na Krku, kao i jačati kapaciteti Plinacroa. “Iskoristit ćemo ovu situaciju da, uz Janaf, postanemo energetsko čvorište u ovim izmijenjenim okolnostima kada govorimo o novoj energetskoj karti Europe”, izjavio je Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar