“Mnogi trgovci razmišljaju o tome da se doregistriraju za ugostiteljske objekte”

Vijesti 15. kol 202312:46 1 komentar

Predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir, ujedno vlasnik Delfina, gostovao je na N1 televiziji gdje je zabranu rada nedjeljom.

Upitan kako je Zakon, koji je na snazi već pet tjedana utjecao na promet njegove trgovine, Budimir odgovara: “”Mi smo odlučili raditi ovu nedjelju. Iskustvo je takvo da se promet nešto povećao jer nisu radile susjedne trgovine, no ne znamo što će biti kasnije, vjerujem da ćemo sigurno biti u padu. Koji god se promet prelije iz specijaliziranih trgovina u nespecijalizirane, gdje su veće cijene, pridonijet će inflaciji.”

Kompromitiranje tradicije

Kaže kako ne možemo učiniti ništa dobro za veliki broj trgovaca pogođenim zakonom time što su mnogi krenuli nedjelju proglašavati sajamskim danom.

“Sajam je u duhu naše tradicije i ne samo da ima trgovinu, već i popratne sadržaje. Ako mi proglasimo sajamski dan, a nemamo ništa, znači da samo kompromitiramo našu tradiciju i pojam sajma“, rekao je.

Mnogi trgovci razmišljaju o tome da se doregistriraju za ugostiteljske i slastičarske djelatnosti, kako bi mogli dio svog asortimana prodavati nedjeljom. Budimir ne vjeruje u pronalaženje rupa u zakonu.

Zabrane su loše rješenje

“”Mi moramo ići naprijed i nadograđivati se, a ne tražiti rupe u zakonu kako bismo prebrodili poteškoće koje imamo. Duboko vjerujem u to da će se naći neko rješenje na zadovoljstvo poduzetnika, naših zaposlenika i građana”, istaknuo je.

Smatra da je loše bilo što rješavati zabranama: “Ovo sve što imamo sad je nered. Ili ćemo zatvoriti sve ili ćemo dozvoliti da se radi, ali da se taj rad plati. Vlada je već napravila jedan dobar korak. Postoji zakonska odredba gdje se mora 50% više platiti rad nedjeljom i praznicima. Nekim poduzetnicima je to veliki izdatak, ali ako se želi raditi, mora se i platiti. Mi smo tržišno gospodarstvo i kod nas je potražnja za radnom snagom veća nego ponuda – poduzetnici će se sami natjecati tko će moći iznad tih 50% platiti da pridobije radnika. Nije nikad dobro nešto rješavati zabranama”, rekao je.

Veliki lanci otvarat će male formate

Ne strahuje od masovnog zatvaranja dućana kakvo smo imali 2004., za vrijeme Račanove vlade, kada su veliki lanci doprinijeli zatvaranju, ali kaže da će veliki lanci otvarati male formate i tako ugrožavati male poduzetnike.

HUP je najavio i ustavnu tužbu: “Mi ćemo ići s ustavnom tužbom, ali želimo ju argumentirati. Želimo točno vidjeti koliko su gubitci i argumentirano podnijeti ustavnu tužbu imajući u vidu da je zakon diskriminatoran prema dijelu poduzetnika i ne uvažava tržišno natjecanje…”, kaže Budimir.

Mali trgovci imaju najveći pad prometa

Nije otkrio koliki pad prometa se dogodio u ovih pet tjedana, ali vjeruje da se može sigurno reći da postoji trend pada kroz fiskalne račune. Ne može predvidjeti koliko će to biti na kraju godine, ali ističe da trgovci koji rade u priobalju imaju manji pad ili ga nemaju, trgovci koji su u dijelu centralne Hrvatske imaju veći pad, a mali trgovci s jednim formatom  najveći pad.

Prodaju kruh s minimalnim tehničkim uvjetima

Na pitanje je li otvoren za opciju da jednostavno pristane na to da dućani ne rade nedjeljom, odgovara: “Na sve se čovjek može naviknuti, ali je li potrebno da se navikavamo na to? Kao što smo rekli, ljudi kod nas uvijek traže druge mogućnosti. Mi smo cijelo vrijeme iznosili kao argument kako će se otvarati novi formati. Mi ih imamo i nije nikome u interesu da zatvaramo postojeće formate, a da se drugi razvijaju. Drugim riječima, ako jedni prodaju kruh i imaju minimalno tehničke uvjete, mogu raditi, a imamo tvrtke kojima je to core business i oni to ne mogu raditi”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare