Za obnovu Medicinskog fakulteta odobreno 377 milijuna kuna

Vijesti 28. velj 202214:11 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Prve rekonstrukcije zgrada Medicinskog fakulteta oštećenih u potresu napravljene su vlastitim sredstvima i vraćene u funkciju, a na tu će se sanaciju nadograditi cjelovita obnova za koju je odobreno 377 milijuna kuna, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Zgrade nakon potresa sanirane su vlastitim sredstvima i one mogu biti u funkciji, a Medicinski fakultet je imao posebno važnu ulogu u borbi protiv pandemije, rekao je dekan Fakulteta Slavko Orešković, istaknuvši zasluge Marijana Klarice, dekana u prošlom mandatu od 2015. do 2021. godine.

Orešković je zahvalio Vladi Hrvatske što je odobrila 377 milijuna kuna za obnovu objekata na Šalati i Škole Narodnog zdravlja Andrije Štampara, za koju su napravljeni pripremi dokumenti, te izrazio nadu sa će se vrlo brzo krenuti u obnovu.

Na Šalati će biti napravljen veliki znanstveno-istraživački centar, koji je u fazi izrade dokumentacije, Fakultet je dobio zeleno svjetlo za pokretanje projekta Studentske poliklinike.

Prošlog tjedna otvoren je studentski restoran vlastitim sredstvima Fakulteta, a za koji dan bit će otvorena ambulanta za studente Medicinskog fakulteta i Zagrebačkog sveučilišta, zaključio je.

vezana vijest

Bivši dekan Marijan Klarica kazao je da je Medicinski fakultet ključna institucija za hrvatski zdravstveni sustav, posebno za obnavljanje njegovih kadrova, te vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj, ali da je potres u trenutku učinio da je “odjednom gotovo nema”.

Morali smo spašavati opremu i brojne vrijednosti, održavati nastavu i boriti se protiv pandemije i na prvoj, drugoj i trećoj crti obrane, kazao je Klarica i dodao da je to djelovanje trebalo proći nekoliko reorganizacija.

Na svim tim poljima smo to dobro odradili, kazao je.

Prve rekonstrukcije zgrada napravili smo vlastitim sredstvima i vratili ih u funkciju. Sanacija je napravljena tako da će se na nju moći nadograditi cjelovita obnova za koju smo dobili novac, dodao je.

Do kraja svibnja ove godine rok je za potrošnju sredstava iz Fonda solidarnosti i Medicinski fakultet je gotovo u stanju povući sva sredstva, a posebno kad je rok pomaknut, kazao je Klarica i izrazio nadu da će u sljedeće dvije do tri godine završiti svu obnovu, što će biti povezano s izazovima preseljenja nekih zgrada.

Prodekanica Jasna Lovrić kazala je da je Medicinski fakultet zadržao kvalitetu nastave u pandemiji te da ni jedna studentska aktivnost nije prestala za vrijeme potresa i pandemije. Izrazila je očekivanja da će studentska poliklinika doprinijeti da još većoj brzi o studentima.

Za vrijeme potresa na Medicinskom fakultetu je oštećeno pet objekata te su na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, dobili sredstva potrebna za sanaciju svih objekata. Ukupno im je odobreno 377. 249.142,63 kuna, a razdoblje trajanja projekata je utvrđeno od 22. ožujka 2020. do 1. svibnja 2022. godine. Na fakultetu ističu da je riječ o jednom od najvećih iznosa dobivenog iz bespovratnih sredstava EU fondova, te da je to nakon Pelješkog mosta drugi najveći kapitalni projekt u Hrvatskoj čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!