“Začepi li HDZ i ovu rupu, postat ćemo kao Orbanova Mađarska, Vučićeva Srbija”

N1

Događaje tjedna u Točki na tjedan komentirali su urednica N1 Đurđica Klancir i kolumnist 24 sata Tomislav Klauški.

Ne ide obnova sporo samo na Baniji, tri su godine prošle od zagrebačkog potresa, a još nije izgrađena niti jedna zamjenska kuća. Gdje je glavni problem?

“Nije samo jedna stvar, vjerojatno nema ni političke volje. Potres na Baniji skrenuo je pažnju sa Zagreba. Tu je i loša administracija, papirologija… Doista je sramotno da glavni grad i dalje ovako izgleda i ne mogu se popravljati neke stvari i kuće. Ne samo to što ljudi nemaju gdje živjeti, nego glavni grad izgleda kao da je potres bio jučer. Čini mi se da što će više vrijeme prolaziti te stvari će se više bacati u zaborav i sve manje će se pažnja obraćati na Zagreb i te ljude koji nemaju kuću”, rekao je Klauški.

Kako je moguće da nema političke volje? Novca ovaj put ima, a kad ima novca obično dođe i politička volja.

“Rješavanje problema nije dobro postavljeno u samom početku. Obnova, i Zagreba i Banije, trebalo je biti strateško pitanje Vlade. Na početku se puno govorilo tko će voditi krizni stožer, tko je nadležan pa cjepkanje kroz niz institucija i ministarstava, sve se zakompliciralo. Rješavanje tog problema trebalo je postati strateško pitanje za Vladu, za premijera Andreja Plenkovića, on je trebao stati na čelo formacije koja je trebala rješavati taj problem. Onda slijede niže strukture. Kasnije je došlo i do toksične politizacije problema”, smatra Klancir.

“Čak i kad imamo novac, mi ga ne znamo potrošiti. HDZ još uvijek nije platio političku cijenu zbog obnove”, dodao je Klauški.

“Plenković stvari treba suzbiti u korijenu – da naprosto HDZ nema korumpirane političare i dužnosnike”

Premijer Andrej Plenković ne odustaje od namjere da se ubuduće spriječi objavljivanje podataka iz istraga protiv visokorangiranih političara.

Radna skupina za izmjene ZKP-a smišlja način kako kazniti dostavu informacija iz istraga novinarima.

“Kako god se opisivalo, od prvog nastupa premijera koji je otkrio da se radi na tim izmjenama pa do danas, sluti na ograničavanje slobode informiranja, neovisno o ovim nekim ogradama da se neće kriminalizirati novinare. Ako će se kriminalizirati puštanje informacija iz izvida i istraga, odnosno otkrivanje dijelova spisa koji se tiču dužnosnika, u svakom sslučaju dolazi do zabrinjavajućih ograničavanja sloboda koje će se referirati i na rad novinara”, upozorava Klancir.

“Mislim da Andrej Plenković to treba suzbiti u korijenu. Naprosto da HDZ nema korumpirane političare, dužnosnike. Onda nema ni ovoga svega dalje. Da nema Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ostalih, nema ni AP-a. Skuplja perje u probušeni jastuk. Potreba je da javnost zna, sazna neke stvari je ona jedina može napraviti pritisak na politiku da nešto promijeni ili barem pazi što radi. U protivnom, začepi li HDZ i ovu rupu, ova će se država pretvoriti u neku vrstu Orbanove Mađarske, Vučićeve Srbije ili još nešto gore”, rekao je Klauški.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.