Zaratili HDZ i Reformisti: Tko ‘gura’ kamenolom u Siljevcu?

Vijesti 06. ruj 202217:22
Image by Paul Brennan from Pixabay

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan izjavio je u utorak da je njegov stav o kamenolomu u Siljevcu jasan - on je protiv kamenoloma, čime je odgovorio na prozivke zastupnice Reformista Natalije Martinčević koja je ustvrdila da je priču o kamenolomu u Siljevcu otvorio HDZ.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je na sastanak pozvao saborske zastupnike s područja Varaždinske županije o mogućem kamenolomu u Siljevcu. Zastupnice Reformista Natalija Martinčević je nakon sastanka s gradonačelnikom Batinićem rekla da je cijelu priču vezanu uz kamenolom u Siljevcu otvorio HDZ te da ju jedino on može i zatvoriti.

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za novinare odbacio je prozivke zastupnice Martinčević rekavši kako je njegov “stav jasan – ja sam protiv kamenoloma Siljevec”.

Habijan je podsjetio da su svi gradonačelnici i načelnici čije bi područje park prirode Ivančica obuhvaćalo, a gdje je planirano otvoriti kamenolom, dali svoju podršku neovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju.

„Tada sam rekao da zaštita, odnosno proglašenje parka prirode jest nadstranačko pitanje i da bih volio da se politika što više makne iz toga”, rekao je Habijan. Dodao je kako se u posljednjih mjesec i pol politika ipak uključila u cijelu ovu priču.

Prema njegovim riječima, jedna dobra, pozitivna i nadstranačka inicijativa, proglašenje Ivanščice parkom prirode, poprimila je negativan kontekst, vezano za potencijalni kamenolom u Siljevcu.

Nadstranačko pitanje

„Ono što mene u ovoj cijeloj priči muči, što određeni akteri koji su se sada uključili, prije svega ovdje danas mislim na izjavu kolegice Martinčević, zapravo difamiraju javnost. Ja bih volio da je tu inicijativu, a mogao je, pokrenuo primjerice tadašnji župan Čačić ili sada saborska zastupnica Martinčević koja je bila specijalna savjetnica Čačiću. Međutim tada se toga nisu sjetili”, poručio je Habijan.

Osvrnuvši se na tvrdnju saborske zastupnice Martinčević da je promjenu Prostornog plana koji je omogućio pokretanje postupka vezanog uz otvaranje kamenoloma, donio HDZ-ov načelnik Općine Budinščina, Habijan je kazao kako je Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije u ožujku pokrenula treće izmjene prostornog plana kako bi ga uskladila s nižom razinom.

Naglasio je da krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Županijska skupština u kojoj SDP ima većinu, mogu vrlo lako i elegantno riješiti ovo pitanje ako su doista protiv kamenoloma.

„To je nadstranačko pitanje i moj stav u pogledu kamenoloma je vrlo jasan, ja sam protiv toga”, rekao je Habijan.

Rekao je i kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 22. srpnja investitoru naložilo da krene u izradu utjecaja na okoliš, što je na neki način „zakočilo” ovaj projekt.

To je, dodao je, u suprotnosti s riječima zastupnice Martinčević koja tvrdi da su sve potrebne dozvole za kamenolom dali Ministarstvo i HDZ-ov ministar.

„Ministarstvo radi svoj posao, postupa prema odredbama zakona o zaštiti prirode, a da je tako kao što govori kolegica Martinčević, cijela je priča mogla ići brže”, kaže Habijan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.