Zastupnice odgovorile biskupima: “Crkva treba brinuti o narodu i vjeri, a ne opstanku HDZ-a na vlasti”

Vijesti 03. tra 202414:16 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Komisije HBK-a Iustitia et pax izdala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom "Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države".

Marija Selak Raspudić, kandidatkinja Mosta na parlamentarnim izborima, komentirala je izjavu Hrvatske biskupske konferencije rekavši da nije prilično da HBK, kao niti bilo koja druga vjerska organizacija ulazi u politički odabir.

“To je u suprotnosti s dokumentima i naukom Katoličke crkve”, rekla je Selak Raspudić i dodala: “Međutim, ona može komentirati društvene pojave kao takve. Nikad ne bi smjela zauzimati određenu političku stranu, ali ako smatra da se društvo ne razvija duhovno u dobrom smjeru, jer ona prvenstveno rukovodi duhovnim bogatstvom našeg naroda, onda može ukazivati na neke stvari koje smatra društvenim anomalijama.

Što se tiče same Biskupske konferencije, ne mogu reći da mi pada napamet konkretan dokument u kojem su prelazili tu crtu. Riječ je o organizaciji koja je odmjerena u istupima. Imala je značajan istup tijekom covid krze gdje je ukazivala na nedostatak demokracije i gušenje demokratskih sloboda u javnom prostou što smatram bitnom. U tom trenu i duhovne organizacije mogu pružiti i nekakvu vodilju. Povremeno se događa, što ne smatram doličnim, da pojedini crkvenjaci agitiraju za partikularne političke opcije što nije dobra praksa niti je u njihovoj domeni.”

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS), istaknula je kako smatra da nije potrebno oglašavanje HBK-a:

“Mislim da sve teme vezane uz crkvu trebaju biti u crkvi, a druge teme trebaju biti u javnom prostoru. Imala sam prilike čuti premijera koji se čudi, ne znam čemu. Jasno je da je izdašnim servisiranjem ckrve iz državnog proračuna zapravo servisirao crkvu.”

Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković također je istaknula kako smatra da crkva treba brinuti o narodu i vjeri, a ne opstanku HDZ-a na vlasti.

“Svaka vlast treba voditi brigu o očuvanju sekularnosti i suvereniteta, to je vlast HDZ-a narušila sadržajem Vatikanskih ugovora, pogotovo zadnjim aneksom koji dopušta crkvi u Hrvatskoj da unedogled potražuje imovinu koja im je neprimjereno u prošlom režimu oduzeta. Prije raspuštanja Sabora pitala sam resornog ministra je li napravio konačan popis onoga što je crkva potraživala i što je vraćeno, da građani znaju u čijem interesu HDZ koristi nacionalne resurse, ali na to pitanje nisam dobila odgovor.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!