Zbog neodgovornih građana propadaju termini za testiranje

Vijesti 24. sij 202207:28 0 komentara
covid, korona, koronavirus, test, testiranje, maska, covid-19
Hrvoje Jelavic / PIXSELL, Ilustracija

Gotovo 60.000 pozitivnih na PCR-u, najveći je tjedni broj zaraženih baš kao i udio od 50% pozitivnih među testiranima. PCR je još uvijek najpoželjniji test na koji se čeka danima.

Problem je, kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, što su termini neiskorišteni jer naručeni ne dolaze, i to u prosjeku njih 200-250 dnevno. Termini za testiranje propadaju i u Splitu.

“Problem je uistinu što se ljudi ne odjavljuju, odnosno netko od njih ode na brzi antigenski test ili ostane kući nakon pozitivnog kućnog antigenskog. Apeliram na sve koji odustanu od termina, da se odjave. Kod nas se čeka oko dva dana na testiranje”, rekla je za HRT Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“Da se ne zavaravaju da se radi samo o omikronu i da će proći s blažom kliničkom slikom. Znači, omikron stvara različite kliničke slike, ovisi od osobe do osobe. Osim toga, mi još uvijek imamo i jako zastupljen delta soj. Jučer tijekom dana preminulo je šest osoba. Morate znati da nama svaki dan u visoke brojke preminulih znači da virus nije bezopasan. Ljudi, morate se cijepiti i držati se epidemioloških mjera”, poručila je građanima.

Mjera zaštite za mnoge su i kućni testovi. U pojedinim ljekarnama prodaju i do 150 testova dnevno i ostanu praznih ladica.

“Brzi antigenski testovi su trenutno najtraženija roba u ljekarnama i vrlo često popodne, naročito pred zatvaranje zapravo testova nestane. Pred kraj prošlog tjedna u nekim ljekarnama – javljali su nam da nema testova, ali smo se mi jutros čuli s dobavljačima i uglavnom oni koji nemaju danas dobit će prvih dana ovog sljedećeg tjedna tako da mislim da neće biti većih problema”, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

I dodaje, kućni testovi su pouzdani i kvalitetni.

“Brzi antigenski testovi za samotestiranje su otprilike iste točnosti kao i oni koji se koriste u profesionalne svrhe, oni su samo svojim oblikom i uputama prilagođeni laicima da ih mogu sami primijeniti. Tako da, njihova točnost, uglavnom je preko, 97, 98%”, dodala je Soldo.

Da im i građani vjeruju pokazuje podatak da se u Hrvatskoj na dan proda oko 100.000 kućnih testova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!