Zekanović o masakrima u Srbiji: To je njihov problem, a ne naš

Vijesti 05. svi 202313:41 2 komentara
N1 - Ilustracija

Saborski zastupnici u petak su sa zabrinutošću komentirali masakre u Srbiji u protekla dva dana, naglasivši da treba raditi na prevenciji vrršnjačkog nasilja, izgradnji društva nenasilja, destigmatizaciji mentalnog zdravlja te su apelirali da se građane pozove da vrate oružje.

Hrvatska od veljače 2020. ima Akcijski plan za borbu protiv vršnjačkog nasilja, ali Ministarstvo ga ne provodi, a to je jedino jamstvo da izbjegnemo tragedije koje se mogu dogoditi, izjavio je zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) u povodu tragičnih događaja u Srbiji. “I pozivam ministra Radovana Fuchsa da konačno počne raditi posao za koji ga građani plaćaju”, poručio je Hajduković u osvrtu na masovna ubojstva u školi u Beogradu i protekle noći u tri sela kod Mladenovca, u Srbiji.

Dodao je kako još uvijek postoji puno oružja koje nije prijavljeno i predano i vjerojatno se ne skladišti na pravilan način. Hajduković je pozvao sve koji još drže ilegalno oružje, oružje iz Domovinskog rata, da ga vratite.

“Nema potrebe za oružjem kod kuće, kao što vidimo, može se dogoditi strašna tragedija. Druga stvar, Akcijski plan za suzbijanje vršnjačkog nasilja se ne provodi, a takvi planovi i rad s djecom u našim odgojnim i obrazovnim institucijama su jedna od garancija da se ovakvi nemili događaji ne događaju”, upozorio je Hajduković.

Ivana Kekin (Možemo) smatra da bi bilo “čisto samozavaravanje reći da takvo što nije moguće i kod nas”, naglašavajući da iz ovog tragičnog događaja u susjedstvu treba izvući pouku, a to je rad na prevenciji.

“Ne sviđa mi se da se zadnja dva dana izrazito nameće narativ da treba dignuti neku fizičku sigurnost naših škola. Prevencija se ne može odvijati na toj razini i da ne možemo od naših škola i naših institucija raditi tvrđave, nego na prevenciji raditi prije. Podsjetit ću da trenutno imamo u Hrvatskoj 50.000 djece u potrebi za skrbi o mentalnom zdravlju i 40-ak dječjih psihijatara, psihologa u školama nema dovoljno i to su elementi na kojima bi se trebalo raditi”, mišljenja je Kekin.

Smatra da je mentalno zdravlje djece i mladih najslabija karika hrvatskog zdravstvenog sustava. Kaže da bi svaka odgovorna Vlada iskoristila trenutačno visoko senzibiliziranu javnost na problem posjedovanja oružja kod civila i uputila jasan poziv građanima da vrate oružje, čak ih i potaknuti nekom nagradom.

Izgradnja društvenog nenasilja, pažljivo medijsko izvještavanje

“Izgradnja društvenog nenasilja, destigmatizacija mentalnog zdravlja, psiholozi u školama, ne imanje oružja kod kuće i pažljivo medijsko izvještavanje, to će pomoći”, poručuje Kekin.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjetila je da je još 1. listopada 2021. godine u saborsku proceduru uputila zaključak da se osigura psihološka pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola, s obzirom na posljedice korone i potresa, što je Vlada 5. siječnja 2022. odbila uz obrazloženje da to nije potrebno. Premijera Plenkovića zapitala je što danas, u svjetlu tragičnog događaja u Srbiji, ima za reći na to.

“Ono što se danas događa u Srbiji je ipak njihov problem, a ne hrvatski i mora se napraviti distinkcija između Srbije i Hrvatske, zapadne Europe i zapadnog Balkana”, istaknuo je Hrvoje Zekanović (HDS).

“Medijska kultura u Srbiji stvarno je niska, u Hrvatskoj je situacija ipak nešto drugačija, ali, nažalost, vidim izjednačavanje, a mi smo moderna zemlja i članica EU”, rekao je Zekanović. No, s obzirom na način medijskog izvještavanja o događanjima iz Srbije, strahuje da se ne bi to prelio i na Hrvatsku i širu regiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare