Ženama nakon mastektomije besplatno pigmentiraju areole i bradavice: “Vraćamo im samopouzdanje”

Vijesti 07. srp 202413:36 0 komentara

Predsjednica udruge Marra Altrui, Marija Butković, bila je gošća Točke na tjedan gdje je predstavila ovu udrugu.

“Udruga je osnovana 2013. nakon susreta s jednom djevojkom koja je tada bolovala od karcinoma. Prvo sam krenula sa šminkanjima, radionicama šminkanja i mikropigmentacijom obrva, a onda su počele dolaziti i žene koje su imali odstranjenu dojku.

Kroz razgovore sam shvatila da je to važan psihološki segment za njihovu psihološku stabilnost pa sam se educirala za trodimenzionalno iscrtavanje areola i bradavica koje se može raditi na svim ženama koje su prošle liječenje i kojima je ugrađen implantat nakon što su se izliječile od karcinoma dojke”, ispričala je Butković.

Imaju veliku podršku i kirurga

Udruga je osnovana s ciljem pružanja edukativne, humanitarne, medicinsko-estetske potpore ženama tijekom i nakon kemoterapija. 3D realistično pigmentiranje areole i bradavice ima snažnu ulogu u vraćanju samopouzdanja i pozitivan doživljaj vlastitog tijela, a Butković kaže da je cijeli proces jako sličan tetoviranju.

“Trodimenzionalno pigmentiranje daje vizualan vrlo realističan izgled što pošteđuje ženu dodatnog operativnog zahvata. Imamo veliku podršku kirurga koji rade rekonstrukcije dojki. Ženama je isto tako puno ugodnije doći u jedan studio koji nije bolnica i dobiti to nekakvo uljepšavanje.”

N1

Organiziraju radionice ljepote

Butković je dodala i kako organiziraju radionice ljepote za žene oboljele od raka.

“Na radionicama se želimo baviti psihoestetikom. Učimo ženu kako da ostane lijepa i njegovana i kada ostane bez kose, trepavica i obrva i kako da funkcionira u tom jednom određenom periodu među svojom djecom ili svom nekakvom radnom okruženju.

Žena kada je zadovoljna sobom ona se jednostavno puno stabilnija vraća u svoje okruženje i svojim obavezama. Na tim radionicama odazove se između 20 i 25 žena koje se trenutno liječe od karcinoma ili su liječile proteklu godinu ili dvije. Nastojimo ne isključiti nikoga. Nažalost dobne skupine su sve manje. Žene žele čuti pozitivne priče, priče o ozdravljenju”, rekla je Butković i dodala da su krenuli i s nekim kampanjama i prema mladim djevojkama.

“Želimo ih osvijestiti da ljepota nije samo šminka i odjeća, ljepota je i briga za sebe. Želimo ih potaknuti da se pregledaju, odu kod liječnika, ali isto tako i volontiraju u nekim udrugama.”

Da ženama treba veća potpora je nedvojbeno, ali Butković kaže da su žene jako zahvalne na kvaliteti liječenja.

“Ne mislim da se tu radi o tome da netko ne želi, nego jednostavno cijeli sustav zdravstva i sve ono što jedna žena mora proći kroz onkološko liječenje, ne postoji toliko ljudi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!