Dijeta 10 posto: Kako u 20 dana izgubiti 10% svoje težine – zdravom prehranom?

Zdravlje 01. tra 202115:37 > 02. tra 2021 15:13
Izvor: Pixabay.com

Nakon odluke da želite izgubiti kilograme stiže jedna puno teža odluka – odgovor na pitanja koju dijetu odabrati i koja je dijeta najbolja za mene.

Uz redukcijsku dijetu, osmosatnu dijetu ili cimet dijetu, jedna od zanimljivijih i zdravijih je tzv. “dijeta 10 posto”.

Oni koji su je isprobali tvrde da se u samo tri tjedna ili 20 dana s dijetom 10% može izgubiti deset posto tjelesne težine i to samo zdravom prehranom i dobrim planom. Dok postoje dijete za mršavljenje koje zahtijevaju izgladnjivanje, ova dijeta nema takvo pravilo.

Što je dijeta 10 posto?

U dijeti 10 posto nema izgladnjivanja, a čak niti previše komplicirana. Ovaj način prehrane zahtijeva zdravu prehranu, vođenje dnevnika prehrane te promjenu životnog stila. Upravo nepravilan životni stil, loše životne navike i nezdrava prehrana dovode do gomilanja nepoželjnih kilograma i masnoća. Važno je znati da prekomjerna težina nije problematična samo zbog estetskih razloga, već i zdravstvenih. Dijeta 10 posto ima nekoliko pravila, a ovo su najvažnija.

1. Jedite samo onda kada ste zaista gladni

Umjesto da svako malo nešto grickate ili jedete u određeno vrijeme jer ste na to navikli, jedite samo onda kada ste zaista gladni. Također, prilikom konzumiranja obroka sjednite za stol umjesto da hranu odnesete u krevet ili pred televizor.

2. Jedite sporije

Dok jedete, pazite na to da dosta prožvačete hranu. Preporučuje se svaki zalogaj prožvakati barem 30 puta. Također, sporije hranjenje želucu daje više vremena da odluči da je sit. Tako ćete, dok polako unosite hranu, vjerojatno pojesti manje nego što biste pojeli da ste jeli na brzinu.

3. Uživajte u hrani, njenom okusu i mirisu

Dijeta 10 posto traži zdravu prehranu koja uključuje povrće i zdrave masnoće. Pokušajte si hranu pripremiti dan ranije i dajte si dosta vremena za to. Iskoristite namirnice koje i inače volite, začine i iskušavajte nove okuse. Ne zaboravite i na dovoljan unos tekućine koja će poboljšati rad crijeva i olakšati probavni proces.

Kakva je prehrana u dijeti 10 posto?

U ovoj dijeti se od korisnika traži jasna računica kalorija koja će omogućiti da izgubite 10% svoje tjelesne mase u tri tjedna. Ovo znači da ako imate 80 kilograma, u 20 dana biste trebali izgubiti 8 kilograma, ako imate 100 onda se ta brojka povećava na 10 kilograma i tako dalje.

Dijeta 10 posto je zamišljena na način da za svaki kilogram svoje tjelesne mase unesete samo 25 kalorija. Ovo znači da ako imate 70 kilograma, dnevno smijete unijeti 1750 kalorija. Inače, preporučena dnevna razina kalorija je do 2000 dnevno.

Osim brojanja kalorija, važno je da pijete mnogo tekućine. Osim što će tekućina pomoći u radu crijeva, izazvat će osjećaj sitosti zbog čega ćete manje tražiti hranu. S obzirom na to da se dijeta provodi kroz tri tjedna, za svaki tjedan postoje različita pravila što se smije unositi.

Tako se prvi tjedan dijete 10 posto jede samo povrće, kuhano meso, riža, mlijeko i jaja. Drugi tjedan sadrži i mješovitu prehranu.

Jelovnik za dijetu 10 posto

Prvi tjedan:

 1. dan – povrće koje može biti sirovo, kuhano kao varivo, na salatu uz manje korištenje začina i ulja
 2. dan – kuhano meso na što manje ulja
 3. dan – riža i žganci bez začina
 4. dan – mliječni proizvodi poput sira i jogurta, što manje masni
 5. dan – jaja kuhana, pečena, dozvoljeni začini
 6. dan – voće koje može biti svježe ili kuhano bez šećera
 7. dan – meso ili riba pripremljeno bez prženja i pohanja

Drugi tjedan:

 1. dan – kuhano meso i povrće koje može biti kuhano ili svježe, ali ne kombinacija meso i krumpir ili mahunarke
 2. dan – meso ili riba uz povrće
 3. dan – riža i povrće sa što manje masnoća i više povrća
 4. dan – mliječni proizvodi s manje masti uz povrće
 5. dan – jaja s povrćem i jogurtom
 6. dan – voće koje može biti svježe ili kuhano bez šećera
 7. dan – meso ili riba uz povrće kao prvi dan

Treći tjedan

U trećem tjednu ponavljate drugi tjedan. Kroz sve tjedne je važno da koristite maslinovo ulje, da meso ne pržite ili ne pohate, te da ne jedete kruh kao i da smanjite druge ugljikohidrate.

Kroz dijetu se ne preporučuje korištenje alkohola zbog kalorija. Vrlo je važno da oni koji prakticiraju dijetu 10 posto naprave pauzu od barem dva tjedna nakon 20 dana. Naravno, bilo bi idealno da se i u tom prijelaznom razdoblju zdravo hranite i dovoljno krećete.

Koliko je zdrava dijeta 10 posto?

Svaka dijeta koja omogućava nagli gubitak kilograma nije nužno dobra za naš organizam. No, s obzirom na računicu koju zahtijeva dijeta 10 posto, a to je da po kilogramu težine unosite određenu količinu kalorija, sam unos nije toliko restriktivan.

Također, u ovoj dijeti nema izgladnjivanja što je vrlo važno za zdravlje organizma. Međutim svakako je važno uz dijetu uključiti i režim šetnji i tjelovježbi te prestati s dijetom ako se ne osjećate dobro.

Ukoliko se to dogodi, obratite se svom liječniku i zatražite savjet za zdravi gubitak kilograma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar