Hrana protiv nadutosti: Popis najboljih namirnica, ali i onih koje trebate izbjegavati

Zdravlje 09. sij 202513:41 0 komentara
Shutterstock

Nadutost, medicinskog naziva meteorizam, je neugodan osjećaj napuhnutosti u trbuhu, često praćen pojačanim ispuštanjem plinova, kruljenjem u crijevima ili čak bolom. Do nadutosti dolazi zbog različitih razloga, prvenstveno povezanih s probavnim procesima, ali i načinom prehrane i funkcioniranjem crijeva.

Kod nekih ljudi nadutost može biti popraćena vidljivo natečenim trbuhom i čujnom peristaltikom koja može izazvati neugodu.

Nekima nadutost prolazi sama od sebe nakon nekog vremena, no obično se javlja i nakon drugih obroka. Nadutost stoga može biti kratkotrajna ili dugoročna.

Velik uzrok nadutosti su i namirnice pa tako postoji i hrana kojom se protiv nje borimo.

Najčešći uzroci nadutosti

Najčešći razlozi nadutosti su prekomjerna proizvodnja plinova zbog fermentacije hrane, zbog gutanja zraka prilikom hranjenja, nedovoljnog pražnjenja crijeva, zadržavanja vode i drugih.

Ovo su najčešći uzroci nadutosti:

1. Prekomjerna proizvodnja plinova

Nadutost je često uzrokovana prekomjernom proizvodnjom plinova u crijevima. Normalna količina plinova u probavnom traktu nastaje kao rezultat probave hrane, ali određene namirnice i pića mogu dovesti do viška plinova.

Namirnice koje sadrže nerazgradive ugljikohidrate poput vlakana, škroba i određenih šećera, prolaze kroz fermentaciju u debelom crijevu, što stvara plinove poput vodika, ugljičnog dioksida i metana.

Ova fermentacija posebno je izražena nakon konzumacije graha, leće, kupusnjača poput brokula, cvjetača i kupusa.

Osim toga, do prekomjerne proizvodnje plinova može doći zbog gutanja zraka.

Zrak može ući u probavni sustav prilikom gutanja hrane ili pića, posebice kad jedemo brzo, pijemo gazirana pića ili žvačemo žvakaće gume.

Taj zrak se potom nakuplja u želucu i crijevima, što može uzrokovati osjećaj napuhnutosti.

2. Probavni poremećaji

Neki ljudi imaju problema s razgradnjom određene hrane zbog nedostatka enzima ili specifičnih probavnih poremećaja.

Kod osoba koje imaju nisku toleranciju ili nemaju toleranciju na laktozu, kod konzumiranja takve hrane mogu doživjeti vjetrove i nadutost.

Osobe s netolerancijom na laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji razgrađuje mliječni šećer laktozu.

Kada konzumiraju mliječne proizvode, laktoza ostaje neprobavljena i fermentira u crijevima, uzrokujući nadutost, proljev i plinove.

Slične nuspojave ima i celijakija, autoimuni poremećaj koji uzrokuje da tijelo reagira na gluten, protein prisutan u pšenici, raži i ječmu.

Celijakija može izazvati oštećenje crijevne sluznice, što otežava apsorpciju hranjivih tvari i dovodi do simptoma kao što su nadutost, proljev i malapsorpcija.

Kod osoba koje pate od ovih poteškoća je jako važno da konzumiraju hranu protiv nadutosti.

3. Spora probava (gastropareza)

Kod nekih ljudi hrana se sporije kreće kroz probavni trakt, što može uzrokovati osjećaj punoće i nadutosti.

Ovaj problem, poznat kao gastropareza, može nastati zbog oštećenja živaca koji kontroliraju kontrakcije želuca (npr. zbog dijabetesa), određenih lijekova ili operacija abdomena. Kada hrana ostaje predugo u želucu, dolazi do fermentacije i stvaranja plinova.

4. Zadržavanje vode

Zadržavanje tekućine može biti uzrokovano hormonalnim promjenama, konzumacijom hrane s visokim udjelom soli ili određenim zdravstvenim stanjima poput bolesti bubrega ili srca.

Zbog zadržavanja vode, osoba može osjećati nadutost, posebno u donjem dijelu trbuha. Povećan unos soli često doprinosi zadržavanju vode i osjećaju težine.

5. Hormonalne promjene kod žena

Kod žena, hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze mogu uzrokovati nadutost.

Osim toga, hormoni poput progesterona mogu usporiti probavu, što rezultira zadržavanjem hrane u crijevima i stvaranjem plinova.

U menstrualnom ciklusu prije krvarenja i tijekom krvarenja dolazi do pojačane proizvodnje progesterona što može uzrokovati pojačanu nadutost u tom periodu.

Također, mnoge žene osjećaju povećano zadržavanje tekućine i nadutost u predmenstrualnoj fazi.

6. Stres i emocionalno zdravlje

Često se zaboravlja da stres, anksioznost i emocionalni problemi također mogu utjecati na probavni sustav kao i na druge organe u tijelu.

Kada je tijelo pod stresom, može usporiti probavne procese kako bi zaštitilo organe, a to onda uzrokuje zadržavanje hrane i povećanje plinova u crijevima.

Osim toga, stres može povećati osjetljivost crijeva na normalne probavne procese, čineći čak i blagu nadutost više neugodnom.

Kako bi se spriječila nadutost, za početak se preporučuje jesti hranu protiv nadutosti.

Hrana protiv nadutosti

Kako smo naveli, nadutost može biti uzrokovana različitim čimbenicima, a pravilna dijeta i smanjenje stresa uvelike mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Kada je riječ o smanjenju nadutosti putem prehrane, određene namirnice i strategije mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava i smanjenju nelagode.

Nadutost se često javlja zbog viška plinova, zadržavanja vode ili usporene probave, a pravilnim odabirom hrane može se postići značajno poboljšanje.

U nastavku donosimo popis hrane koja će pomoći kod problema nadutosti.

1. Namirnice bogate vodom

Uključivanje hrane bogate vodom u jelovnik svakog dana može pomoći u hidrataciji probavnog sustava i smanjenju zadržavanja vode.

Odličan primjer takve hrane su krastavci i celer su jer sadrže preko 90% vode, što olakšava probavu i sprječava ovaj problem.

Lubenica, koja također ima visok sadržaj vode, pomaže u ublažavanju nadutosti. Naravno, ovo samo dokazuje koliko je važno da kroz dan konzumirate dovoljno vode kako biste smanjili nadutost.

2. Hrana bogata probioticima i prebioticima

Probiotici su živi mikroorganizmi, dobre bakterije koje pomažu u balansiranju crijevne flore i podržavaju probavu.

Namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa pomažu održati zdravu probavu i mogu smanjiti nadutost uzrokovanu neravnotežom crijevnih bakterija.

Dobar primjer su i šparoge, artičoke, banane te zobena kaša.

3. Đumbir

Dok je đumbir najviše poznat po svojim protuupalnim svojstvima, ima i pojačana umirujuća svojstva za želudac te je dobra hrana protiv nadutosti.

Đumbir sadrži enzime koji pomažu razgradnju proteina i smiruju upalu crijeva.

Dodavanje đumbira jelima ili konzumacija čaja od đumbira može biti vrlo učinkovita protiv nadutosti. Koristiti se može kao sušen ili se kuhati.

4. Izbjegavanje namirnica bogatih fruktozom

Neke vrste voća, poput jabuka, krušaka i lubenice, sadrže visok udio fruktoze koja može fermentirati u crijevima i uzrokovati plinove i nadutost.

Umjesto toga, preporučuje se konzumacija voća poput banana, naranči i bobičastog voća koje je lakše probavljivo.

5. Manji i češći obroci

Brzo konzumiranje velikih obroka može dovesti do unosa viška zraka, što može pridonijeti nadutosti.

Preporučuje se jesti manje obroke tijekom dana, temeljito žvačući hranu kako bi se olakšala probava i izbjegavati žvakati žvakaće gume.

Hrana koju, zbog nadutosti, trebate izbjegavati

Uz ove, postoje i neke namirnice koje trebate izbjegavati.

To su:

– grah i grašak

– leća

– brokula

– cvjetača

– slanutak

– bob

– hrana s dodanim umjetnim šećerima

– gazirana pića

– kruške, šljive, breskve

– gljive

– ječam, pšenica, raž

Pravilnom prilagodbom prehrane i uključivanjem hrane protiv nadutosti, namirnica bogatih vodom i probioticima, te izbjegavanjem namirnica koje izazivaju plinove, možete smanjiti nadutost i poboljšati zdravlje probavnog sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!