Kako vam način na koji sjedite može produljiti život?

Zdravlje 15. ruj 202114:40
Ilustracija/Unsplash

Iako možda mislite da je nebitno, to kako sjedite utječe na vaš organizam.

Svi stručnjaci reći će vam da nije dobro previše sjediti u danu. Pretjerano sjedenje može uzrokovati loše raspoloženje, ukočenost mišića i pogrbljenost, a može i skraćivati životni vijek. Ipak, svi živimo i radimo i nekada jednostavno moramo djesiti. Srećom postoji način sjedenja koji produljuje život.

Istraživački novinar, Dan Buettner, bavio se najdugovječnijim ljudima svijeta. Tako je intervjuirao i najstariju ženu na svijetu koja je živjela u Okinawi. “osobno sam se uvjerio da je sjedila na podu. Dva sam dana proveo s tom 103-godišnjakinjom i ustajala je i sjedala nazad na pod između 30 i 40 puta, to je između 30 i 40 čučnjeva dnevno”, rekao je.

Zašto je sjedenje na podu bolje? Razlog je jednostavan. Kadda sjedite na podu tjerate tjelo da radi više i mora se jače boriti protiv gravitacije. Osim toga, poboljšavate fleksibilnost mišića, a kako sjedenje na podu nije najudobnije, češće ćete se dizati.

Ako sjedite na podu prilikom dizanja ćete jače angažirati sredinu trupa, a i poboljšat ćete ravnotežu. Osim toga, ako se s lakoćom dižete i spuštate nazad na pod, brez pretjerane upotrebe ruku za oslanjanje, to znači da vam tijelo u prilično dobrom stanju. Vlja zapamtiti, ipak, da je vražno kako se držite i dok sjedite na podu, nemoje biti pogrbljeni, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar