Kako znati je li istekao rok valjanosti kućnom testu na covid?

Zdravlje 25. sij 202213:13 > 15:17
covid, koronavirus, brzi test, testiranje, antigenski test, kućni testovi, pozitivan test na koronu, korona
Odd ANDERSEN / AFP / Ilustracija

I valjanost brzih testova na covid-19 može isteći, a potvrđuje to i slučaj iz Floride. U jednom skladištu istekla je valjanost više od 80.000 brzih testova zbog čega se pojavila zabrinutost da će testove morati baciti.

No, tvrtka Abbott Laboratories koja proizvodi ove testove dobila je tromjesečno produženje roka valjanosti nakon što je Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) dostavio dodatne podatke.

Valjanost ovih testova, koji funkcioniraju na uzorku brisa pacijenta, na kraju će isteći. No, točan datum isteka je otvoreno pitanje, dijelom i zbog toga što su se u priču uključili i neki novi proizvođači.

Tvrtka Abbott ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji sličnih testova, a već je nekoliko puta produljila rok valjanost testova na koronavirus, i to nakon što je doakzala da komponente ostaju stabilne.

Kako testovima može isteći valjanost?

Emily Volk, predsjednica Koledža američkih patologa i Matthew Pettengill, direktor kliničke mikrobiologije u Sveučilišnoj bolnici Thomas Jefferson za Medical xpress su objasnili kako valjanost ovih testova može isteći.

VEZANE VIJESTI

Kada je riječ o brzim antigenskim testovima, ključne su dvije komponente: tekući reagens koji se koristi za ekstrakciju proteinskih fragmenata iz uzorka pacijenta i prilagođena antitijela koja su oslikana na testnoj traci.

Ako su proteini koronavirusa prisutni u uzorku, antitijela se vežu na njih na način da traka mijenja boju, objasnila je Volk.

Obje komponente počinju se razgrađivati u nekom trenutku, dodaje Pettengill. To ne znači da će se testovi pokvariti na dan navedenog roka valjanost nego da bi točnost testa mogla početi opadati. Zbog toga svakako treba uvijek koristiti test kojemu nije istekao rok valjanosti.

Sličan princip kao kod lijekova

“To je isto kao i kada istekne rok valjanosti kod lijekova. I oni imaju rok valjanosti nakon kojeg više nisu toliko učinkoviti”, ističe Volk.

No, treba napomenuti da se kod testova za covid rok valjanosti može mijenjati.

VEZANE VIJESTI

Naime, rok se obično navodi na stražnjoj strani pakiranja. Raniji datum – dan kada je sastavljen testni komplet – obično je otisnut ispod toga pa pripazite da provjeravate pravi datum – rok valjanosti.

U slučaju da proizvođač dokaže da su komponente i dalje stabilne, rok valjanosti se može produljiti. U slučaju testova iz skladišta na Floridi, valjanost je s 12 mjeseci produljena na 15.

Ako dođe do produljenja valjanosti, proizvođači to obično navode na svojim službenim stranicama. Ako ste u dvojbi, pridržavajte se onog datuma koji je naveden na pakiranju.

Na kojoj temperaturi treba čuvati test?

Pettengill ističe da većina testova uglavnom ima prilično dug rok valjanosti te da su stabilni i dulje od godinu dana.

Abbott navodi da njihove testove treba skladištiti na temperaturi između 2 i 30°C, ali da test treba koristiti na sobnoj temperaturi. Slično vrijedi i za neke druge testove na covid.

No, što ako je bio izložen nekim temperaturama izvan tih raspona? Medical xpress navodi da će testovi i dalje biti ispravni, ali savjetuje se da se testove ipak čuva na preporučenim temperaturama i uvjetima navedenim u uputama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.