Kardiolog otkrio pet simptoma koji mogu ukazivati na mini srčani udar

Zdravlje 10. velj 202412:43 0 komentara
Muhammad Fawaid / Alamy / Alamy / Profimedia

U medicini, mali srčani udari se nazivaju tihi infarkt miokarda ili tiha ishemija. Liječnik i kardiolog Laxmi Mehta navodi da se mali ili tihi srčani udar može pojaviti i bez ikakvih simptoma.

No, ponekad može biti praćen simptomima poput srčanih tegoba, nelagode u prsima, otežanim disanjem, mučninom, ošamućenosti i boli u čeljustima, navodi The Healthy.

Prepoznavanje čak i najsuptilnijih znakova malog srčanog udara ključno je jer su rano otkrivanje i liječenje ključni za ublažavanje teških zdravstvenih posljedica koje mogu uslijediti nakon srčanog udara. U nastavku pogledajte popis pet simptoma mini srčanog udara na koje upozoravaju kardiolozi.

1. Probavne smetnje

Dr. Mehta navodi da probavne smetnje ponekad mogu dovesti u zabludu, a s tim se slaže i liječnik Mike Sevilla koji navodi da su neki njegovi pacijenti tražili lijekove bez recepta očekujući olakšanje.

No, kada poznata rješenja ne pomognu u ublažavanju nelagode, to bi mogao biti znak da problem možda nije u želucu, već da je možda u pitanju srce.

2. Osjećaj kao da ste istegnuli mišić

Bol u vratu, prsima ili gornjem dijelu leđa može se činiti kao da ste istegnuli mišić. Sevilla i Mehta upozoravaju da ove simptome ne odbacujete kao nešto bezazleno jer mogu biti znakovi malog srčanog udara.

3. Dugotrajni, pretjerani umor

Ako ste jako umorni i iscrpljeni dulje vrijeme, to može biti suptilni znak vašeg tijela da nešto nije u redu.

4. Otežano disanje

Otežano disanje i poteškoće se disanjem također ne treba zanemariti. Ako vas se ovaj problem često događa, pa čak i dok se odmarate i opuštate, to bi mogao biti znak upozorenja na mali srčani udar.

5. Simptomi slični gripi

Kašalj, začepljenost i umor su simptomi koji upućuju na grišu, no ako nema znakova poboljšanja, dr. Sevilla upozorava da bi u pitanju moglo biti nešto ozbiljnije od sezonskog virusa.

Primijetite li ove simptome, trebali biste se javiti smo liječniku koji će naručiti niz testova, uključujući analizu krvi, elektrokardiogram (EKG) ili napredno snimanje kao što je ehokardiogram ili magnetska rezonanca srca, kako bi utvrdio je li do srčanog udara doista došlo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!