Mogu li se cjepivo protiv covida i protiv gripe primiti u isto vrijeme?

koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje
REUTERS/Yves Herman

Kada je početkom godine započelo cijepljenje protiv covida, stručnjaci su savjetovali da se barem dva tjedna nakon toga ne primaju druga cjepiva, no nova istraživanja kažu da se cjepivo može primati i uz druga cjepiva.

Kako je cjepivo protiv covida novo, Centar za kontroli i prevenciju (CDC) nema mnogo podataka o tome što se i kako može dogoditi. No, kako je sezona gripe blizu, vjerojatno se bojite i primiti dva cjepiva u isto vrijeme, ali i samih bolesti.

Smiju li se primiti dva cjepiva u otprilike isto vrijeme?

Prema riječima prof. Cassandre Pierre, infektologa te direktorice bolnice za infektivne bolesti u Bostonu, odgovor je da. Ona tako tvrdi da ne da nije opasno, nego da preporučuje da se cijepite protiv tih bolesti, ako čekate drugu dozu cjepiva protiv covida ili se još niste niti cijepili, a i iz razloga kako biste spriječili širenje bolesti u svojoj zajednici.

Dok se još privikavamo da primamo dvije doze jednog cjepiva u kratkom razmaku, više cjepiva u isto vrijeme i nije nešto novo. Dr. Gigi Gronvall, smatra kako djeca redovno primaju nekoliko cjepiva u istom terminu, pa upoznavanje organizma s više virusa u jednom trenutku neće utjecati na kvalitetu reakcije imunološkog sustava. Kako kaže, naš je imunološki sustav sposoban žvakati žvakaću gumu i hodati u isto vrijeme. Drugim riječima, male su šanse da će se tijelo boriti da se stvori imunološki odgovor na gripu jer ste primili i cjepivo protiv covida, ili obrnuto, prenosi Ordinacija.

U svakom slučaju, vjerojatno se nećete osjećati ništa lošije ako primite dva cjepiva nego što bi se osjećali da ste primili samo jedno. Nicolas Barros, infektolog, navodi kako bi preporučio da se koriste dvije različite ruke, ako je moguće, kako bi se smanjila reakcija na jednoj ruci, ako do nje dođe. Sasvim je normalno da se osjećate malo umorno nakon cjepiva, ali ako primite dva to nikako ne znači da ćete imati dvostruko jače simptome, a to se može zaključiti i prema sličnim slučajevima u prošlosti.

Kada treba primiti cjepivo protiv covida, a kada protiv gripe?

Dr. Pierre smatra da se cjepivo protiv gripe treba primiti na početku sezone bolesti, a to je upravo u ovom mjeseci. Drugi će stručnjaci reći da se cjepivo protiv gripe treba primiti u listopadu. No kako je sad važno da što više ljudi primi cjepivo protiv covida, neće biti problema ako primite oba cjepiva u istom danu.

“Sada je sasvim u redu da primite cjepivo protiv gripe, a dobro je i vrijeme i za cjepivo protiv covida ako ga još niste primili”, smatra dr. Pierre.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.