Naglo debljanje: Uzrok, simptomi i zašto ovaj problem može biti opasan?

Shutterstock

Naglo debljanje ili iznenadno oticanje određenih dijelova tijela poput trbuha ili bedara može biti prikaz zdravstvenih poteškoća ili hormonalnih promjena.

S ovakvim se situacijama prvenstveno susreću žene kroz mjesečni menstrualni ciklus, no nije neobično da se naglo debljanje pojavljuje i kod muškaraca.

Neki uzroci naglog debljanja ne moraju biti opasni nego su normalan dio našeg metabolizma, no ako se uz debljanje pojavljuju i drugi simptomi, to stanje bi moglo biti opasno.

Što uzrokuje naglo debljanje?

Mnogo ljudi doživljava promjene u kilaži koje se obično mogu povezati s promjenama u navikama života, menstrualnim promjenama kod žena ili manjkom tjelesne aktivnosti. Najčešće se radi o povećanjem konzumirane hrane, usporavanjem metabolizma s godinama ili zbog mirovanja kod bolesti, dehidraciji, stresu, depresiji i anksioznosti ili manjku sna.

Međutim, ako za naglo debljanje ne možete pronaći konkretan uzrok, vrijeme je da malo bolje promotrite simptome na svom tijelu.

U nastavku donosimo nekoliko mogućnih uzroka naglog debljanja.

Manjak sna i nesanica

San je vitalan dio našeg života koji naš organizam održava zdravim te ima izniman utjecaj na naše mentalno i fizičko zdravlje. Smatra se kako je potrebno od šest do osam sati sna kod odrasle osobe kako bi se tijelo i mozak mogli regenerirati i normalno, zdravo funkcionirati.

Promjene u ciklusu spavanja može izazvati promjena u navikama. Istraživanja su pokazala kako osobe koje doživljavaju nesanicu češće posežu za hranom, posebice kasnonoćnim zalogajima. Također je poznato da se hrana koju jedemo netom prije spavanja lošije razgrađuje te nakuplja više masti. Ovo je jedan od uzroka naglog debljanja.

Prestanak pušenja

Kao jedna od životnih navika koja može uzrokovati naglo debljanje je prestanak pušenja duhana. Vjeruje se kako nikotin smanjuje apetit te osobe koje puše obično unesu manje kalorija kroz dan. Kad se s pušenjem prestane može doći do pretjeranog konzumiranja hrane. Razlozi za to su:

– pojačani stres zbog apstinencije od cigareta

– povećavanje apetita zbog smanjenja razine nikotina u krvi

– potreba da se nešto često drži među prstima ili unosi u usta

Bivši pušaći dožive naglo debljanje te mogu dobiti oko kilogram na težini unutar samo tjedan dana, a to je najviše uočljivo u prva tri mjeseca nakon prestanka. Doduše, kako je svaki organizam drugačiji, neke osobe mogu i izgubiti kile nakon prestanka pušenja.

Sindrom policističnih jajnika

Najčešći uzrok naglog debljanja kod žena su hormonalne promjene uslijed menstrualnog ciklusa, ali i zdravstvenih problema s jajnicima. Sindrom policističnih jajnika može stvarati različite simptome koje žene često ignoriraju. Osim povećanih jajnika i stvaranja cisti, pojavljuju se i ovi simptomi:

– naglo debljanje

– pojačana dlakavost

– pojava akni

– smanjena tolerancija na glukozu

– poremećaji menstrualnog ciklusa

Do naglog debljanja kod PCOS-a dolazi zbog prekomjernog lučenja muških hormona. Debljanje se u ovom slučaju pojavljuje prvenstveno na području trbuha i donjeg dijela abdomena. Liječenje se vrši smanjivanjem simptoma te hormonalnom terapijom.

Bolesti i zatajenje srca

Naglo debljanje ili oticanje u nekim dijelovima tijela može ukazati na nakupljanje tekućine te zatajivanje srca. Jedan od simptoma upravo je debljanje jer zatajenje srca dovodi do zadržavanja tekućine i to povećanje je vidljivo u već jednom danu. Simptom naglog debljanja kod zatajenja srca događa se prije drugih poput nedostatka daha, oticanja stopala, gležnjeva te trbuha i jetre.

Zatajenje srca češće se događa kod starijih osoba i simptomi se u nekim slučajevima mogu pojavljivati kroz duže vrijeme, a radi se o vrlo opasnom i smrtonosnom stanju. Vrlo je važno da se simptomi prepoznaju na vrijeme te pokrene liječenje. Liječenje se provodi kirurškim putem te promjenom životnih navika.

Nefrotski sindrom ili oštećenje bubrega

Nefrotski sindrom je skup simptoma koji nastaju uslijed oštećenja bubrega. Do nefrotskog sindroma može doći zbog krvnih ugrušaka u bubregu, viška proteina u mokraći, lupusa, dijabetesa i ostalih.

Do naglog debljanja dolazi zbog zadržavanja tekućine, a moguće je i nastajanje natečenosti na području očiju, zglobova i stopala. Osim naglog debljanja, simptomi nefrotskog sindroma su i visoka razina kolesterola u krvi, niska razina proteina albumina u krvi te pjenasta mokraća.

Liječenje se provodi uz enzime i blokatore te promjenom u prehrani i životnim navikama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare