Najčešće nuspojave koje se javljaju nakon cijepljenja Moderninim cjepivom

Zdravlje 11. svi 202114:35 > 15:151 komentar
koronavirus, covid-19, cijepljenje, cjepivo
Izvor: Win McNamee/Getty Images/AFP/ilustracija

Cjepivo protiv covida-19 pomaže u izgradnji imuniteta kako biste se zaštitili od koronavirusa. Nakon cijepljenja se mogu javiti neke nuspojave koje su u većini slučajeva blage i prođu same od sebe. Moderna je objavila podatke svog kliničkog ispitivanja u kojima se navode najčešće nuspojave nakon cijepljenja ovim cjepivom.

Podaci pokazuju da dodatna doza Modernina cjepiva izaziva slične nuspojave koje se javljaju nakon druge doze cjepiva. Istraživači navode da dodatna doza Modernina cjepiva štiti i od novih varijanti koronavirusa i gradi imunitet protiv covida-19.

VEZANA VIJEST

Najčešće nuspojave koje se javljaju nakon Modernina cjepiva uključuju bol na mjestu uboda, umor, glavobolju, bolove u mišićima te bolove u zglobovima. Bol na mjestu primjene cjepiva je najčešća nuspojava koja se javila kod cijepljenih osoba. Umor se javio kod 60 posto ispitanika te je to druga najčešća nuspojava Modernina cjepiva.

Kod nekih ispitanika pojavili su se i crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu primjene cjepiva. U nešto manjoj mjeri mogu se javiti nuspojave koje uključuju povraćanje, proljev, osip i bolove u trbuhu.

Klinička istraživanja pokazala su da dodatna treća doza Modernina cjepiva štiti i od brazilske i južnoafričke varijante koronavirusa, kao i od originalnog soja virusa iz Wuhana.

Stručnjaci navode da će biti potrebna i treća, dodatna doza cjepiva kako bi se održao imunitet i kako bi se ljude zaštitilo od novih varijanti koronavirusa, piše Best life. Izvršna direktorica Moderne Stéphane Bancel smatra da će dodatna doza cjepiva biti spremna u jesen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar