Nuspojave pokazuju da cjepivo djeluje, ali nema razloga za brigu ako izostanu

Zdravlje 02. tra 202110:41
covid, koronvirus, cijepljenje, cjepivo, vakcina,
Izvor: Foto: Unsplash

Milijuni koji su primili cjepivo protiv covida-19 iskusili su nuspojave i to je dobar pokazatelj da se imunosni sustav priprema odgovoirti u slučaju zaraze, no ako ti znaci izostanu ne treba se brinuti, kažu stručnjaci.

Kratak odgovor glasi “Ne”, ne treba se brinuti jer izostanak reakcije ne znači da je osoba nezaštićena, kazala su tri stručnjaka Paul Offit, ravnatelj Centra za cjepiva pri Dječoj bolnici u Philadelphiji,  Glenn Rall, imunolog iz Fox Chase centra za rak također iz Philadelphije te Sarah Coles, obiteljska liječnica i asistencima na Sveučilištu Arizona College of Medicine.

“Cjepivo svjedeno djeluje iako nemate nuspojave”, rekla je Coles i naglasila “mnogi imaju nuspojave, mnogi ne”.

Izostanak glavobolje ili povišene temperature nije razlog za zabrinutost, kaže Paul Offit  i “sigurno je da ne morate imati nuspojave da biste znali da ste zaštićeni”.Većina modernih cjepiva uzrokuje malo, ali i toliko nuspojava, a funkcioniraju.

Na to hoće li netko imati nuspojave mogu utjecati i drugi faktori poput umora, stresa i tolerancije na bol.

Za Pfizer/BioNtech cjepivo 3,7 % sudionika istraživanja starih između 18 i 55 godina prijavili su temperaturu nakon primanja prve doze, a 15,8% prijavili su temperaturu nakon druge doze i ona nije bila viša od 38,8 stupnjeva.

Polovica sudionika prijavila je umjerenu ili blagu glavobolju nakon primanja druge doze.

Svi ti učinci su prolazni, općenito traju dan ili dva.

U rijetkim slučajevima, teža alergijska reakcija zvala anafilaksa nastupa u minutama nakon injekcije i liječnici je mogu liječiti s EpiPenom ili sličnim uređajem koji sadrži injection, physicians can readily treat that with an EpiPen or similar device containing epinephrine.

Konačno, Offit, Rall i Coles govore o sustavnih nuspojavama, ne o “lokalnim” učnicima kao što su bol u ramenu u koje je ubrizgano cjepivo ili crvenilo na mjestu uboda jer takve pojave česte su u primatelja cjepiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar