Olakšajte kronične bolove u stopalu s ovom jednostavnom vježbom

Zdravlje 13. lip 202214:53 > 14:57
Izvor: Pixabay

Za mnoge ljude bolovi u stopalima mogu predstavljati ozbiljne smetnje. No, za druge, suočavanje s kroničnim bolovima u gležnju ili peti je svakodnevna pojava.

Istraživanja pokazuju da se vježbe mobilnosti često fokusiraju na istezanje tetiva koljena i listova, a redovito pokretanje mišića potkoljenice važan je korak ka boljem osjećaju u stopalima.

VEZANE VIJESTI

Možete raditi jednostavne vježbe pokretljivosti samo oko gležnjeva i potplata svakog stopala koje također zahvaćaju vaše listove. Zapravo, ove se vježbe mogu izvoditi čak i dok ležite u krevetu ili sjedite za stolom na poslu.

Ova rutina od pet pokreta za gležnjeve i stopala fokusirana je na mišiće i tetive. Studije su pokazale da uključivanje statičkog i dinamičkog istezanja može poboljšati vaš raspon pokreta. Zato su istezanja koja traju pet do 10 sekundi i istezanja koja nastavljaju kretanje tijekom istezanja ključna za poboljšanje mobilnosti.

Vježbajte ovu rutinu jednom dnevno, prolazeći kroz svaki pokret polako i pažljivo, kako biste ojačali svoj raspon pokreta i fleksibilnost oko zglobova.

1. Savijanje stopala

Ispravite jednu nogu i savijte stopalo prema gore i približavajte nožne prste prema potkoljenici. Zadržite stopalo u tom položaju pet sekundi. Ponovite ovu rutinu pet puta, a zatim promijenite stopala.

2. Fleksija i ekstenzija

Savijte jednu nogu prema gore, zadržite pet sekundi, a zatim umjesto da odmah prijeđete iz fleksije u ekstenziju, nastavite sa savijanjem. Zatim usmjerite nožne prste naprijed i zadržite pet sekundi.

3. Satni krugovi

Sjedeći ili ležeći, savijte jednu nogu prema gore. To se zove pozicija od 12 sati. Zatim zarotirajte gležanj tako da stopalo usmjerite udesno i idite prema 1 sat. Nastavite u smjeru kazaljke na satu udesno sve dok ne dođete do 6 sati. Ponovite pet puta, a zatim pet puta okrenite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

4. Rotacija gležnja

Ispružite jednu nogu ispred sebe. Izvana zarotirajte stopalo u stranu i zadržite pet sekundi.

5. Savijanje prstiju

Dopustite da obje noge budu opuštene. Zatim zamislite da pokušavate zgnječiti komad tkanine na podu i podići ga nogama. Čvrsto savijte svih 10 prstiju i zadržite pet sekundi. Otpustite i opustite stopala. Ponovite ovo 10 puta, piše CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar